RedactaVeu / València
La Unió de Llauradors reclama que la nova normativa que vol impulsar la Comissió Europea (CE) sobre llavors no limite els drets dels agricultors per a vendre o intercanviar-les. La Comissió Europea ha presentat una proposta al Parlament Europeu per a l'elaboració d'una nova llei europea de llavors que contempla la producció i comercialització del material reproductiu vegetal.
La CE pretén seguir amb les llavors les directrius que ha implantat en la producció i comercialització de material de reproducció vegetal, a través del control, certificació, sanitat i registre vinculat a una producció industrial, totalment burocratitzada i deslocalitzada i gens favorable a un sistema agroecològic de producció, a la biodiversitat agrícola, les varietats autòctones, als drets de l'agricultor a vendre les seues pròpies llavors i a l'engegada de petites empreses de llavors de varietats tradicionals.
Segons el parer de la Unió, els agricultors i els consumidors han de tenir la possibilitat de triar els aliments que consumeixen i les plantes que conreen i per açò sol·licita transparència en els mètodes de selecció utilitzats per a generar les varietats i la propietat intel·lectual que gestiona el seu ús per a evitar l'especulació. Per açò, la Unió aposta pel manteniment d'un sistema públic de control i certificació de les llavors.
Els agricultors que fan venda directa de llavors com a complement de la seua activitat han d'estar exempts de les mateixes exigències que la resta d'operadors. Les petites empreses que produeixen i comercialitzen llavors de varietats locals necessiten regles adaptades a la seua activitat, molt diferents a les que realitzen les grans empreses o multinacionals de llavors de produccions deslocalitzades i amb una distribució quilomètrica.
Les produccions i els mercats alimentaris són cada vegada més uniformes; ja no es troben varietats antigues, i les que hi ha estan morint abandonades. Per açò, des de la Unió es treballa en la cerca, conservació, promoció i recopilació de tota la informació relacionada amb les varietats tradicionals del País Valencià perquè tornen a ocupar el lloc que els correspon en la vida dels nostres pobles.
Treballar amb llavors tradicionals és una forma de potenciar la cultura popular i de promoure la diversitat agrària, les formes de cultiu tradicionals i la revaloració del local. A més, són molt adequades per a utilitzar-les en agricultura ecològica.
