Diari La Veu del País Valencià
‘L’home que va embotellar el sol’, el film que projecta la ciutat que va imaginar Pedro Zaragoza
El documental es preestrena demà dijous i serà emès per TVE a partir de març.

El dijous, 24 de novembre, en els cinemes Colci, a les 20.30 hores, es pre estrenarà la pel·lícula documental ‘L’home que va embotellar el sol’, de Nakamura Films, dirigida per Óscar Bernàcer. Un repàs a la figura de Pedro Zaragoza, l’alcalde de Benidorm que va saber convertir la ciutat en un de les principals destinacions turístiques d’Espanya. Aquest matí, el director, acompanyat per la regidor de Cultura, Ana Pellicer, la guionista, Joana M. Ortueta, i el productor Jordi Llorca, han presentat el ‘treaser’ de la pel·lícula als mitjans de comunicació en El Torrejó.

‘L’home que va embotellar el sol’ són 84 minuts que arrepleguen “el naixement i creació del Benidorm turístic a través de la figura de Pedro Zaragoza”. Ha dit Ana Pellicer. “Un projecte que l’ajuntament sempre ha considerat que calia recolzar”, i que en el seu moment es va presentar conjuntament amb el curtmetratge ‘Bikini’. L’edil de Cultura ha posat l’accent en la “àrdua labor de recerca que han realitzat els companys de l’equip” que els ha portat a realitzar “més de 80 entrevistes a veïns i persones de molt diferents àmbits de la nostra ciutat” i que portarà “al gran públic la història de l’origen i la consolidació del Benidorm turístic que avui tots coneixem”.

Per la seua banda, Óscar Bernàcer ha definit la història que projecta ‘L’home que va embotellar el sol’ com una “travessia molt bonica”, però “molt dura”. Un “procés difícil” que ha suposat “més de dos anys i mitjà de treball”. Són moltes “les coses que es poden explicar de Benidorm”. Encara així, ens hem vist obligats a “reduir els temes que volíem tractar” i no s’han pogut utilitzar la totalitat de les entrevistes realitzades a personatges de tot tipus vinculats a la ciutat.

Joana M. Ortueta, qui al principi de la seua intervenció va confessar que, a l’inici d’aquesta experiència, partia “de tots els prejudicis” que se li poden atribuir a Benidorm, s’ha declarat finalment admiradora de “una ciutat turística que no s’assembla a cap altra” i que a Pedro Zaragoza, si “no haguera existit, caldria inventar-ho”. Per la seua banda, Jordi Llorca ha agraït el suport que Nakamura ha rebut de l’Ajuntament, Fundació Turisme Benidorm i empreses col·laboradores, la qual cosa ha permès que el projecte culmine amb l’estrena en sales.

‘L’home que va embotellar el sol’ es veurà per primera vegada aquest dijous a Benidorm i, a partir del divendres 25, a l’Alfàs del Pi, Cocentaina, Petrer i Alacant (encara per confirmar). En setmanes pròximes es projectarà a València i Bilbao i a partir de març es podrà veure en Televisió Espanyola, en versió reduïda. La pel·lícula també figura entre les candidates a la 31 edició dels Premis Goya, el llistat definitiu dels quals es donarà a conèixer el 14 de desembre, a Madrid.

Comparteix

Icona de pantalla completa