Diari La Veu del País Valencià
Segueix en Twitter el judici de Blasco: Declaren els tècnics de Solidaritat

Sergi Tarín / València.

Aquest dijous pots seguir al twitter de laveupv.com i al nostre diari digital en directe les declaracions del judici de Blasco pel Cas Cooperació, des de les 9.30 del matí.

Una de les estratègies de Rafael Blasco, i la resta d’acusats de la seua cúpula a Solidaritat, ha estat la de responsabilitzar els subalterns de les irregularitats en les ajudes al Tercer Món. Aquest matí declararà Sergio Fernández Aguado, Cap d’Àrea de Cooperació fins al novembre de 2008, quan fou cessat i, en el seu lloc, entrà Marc Llinares, un dels processats. Fernández Aguado va ser un dels tres tècnics que plantà cara a Blasco el 31 de juliol de 2008 en negar-se a tramitar l’acta dels grans projectes d’aquell any perquè s’havien concedit 1,6 milions a Cyes, una entitat sense experiència en cooperació ni acords en xarxa amb altres ONG. Finalment, segons la fiscalia, s’imposaren les pressions de Blasco i s’aprovà l’acta a ultimíssima hora d’aquella jornada. Dels 1,6 milions a Cyes per a projectes a Nicaragua només n’arribaren 43.000€. De la resta, 969.875€ es destinaren a la compra de pisos a València i 456.960€ anaren a les empreses d’Augusto César Tauroni, cervell de la trama i en presó des del febrer de 2012.

La segona tècnica que serà interrogada és Maria Dolores Escandell, imputada en la segona peça del saqueig a la cooperació, encara en instrucció, i que investiga el desviament d’almenys 3,5 milions d’euros a la xarxa de Tauroni. Val a dir que Escandell, davall les ordres de Llinares, va ser Cap del Servei de Gestió de Programes de Cooperació entre setembre de 2010 i l’estiu de 2011, quan desaparegué Solidaritat. Està considerada una de les tècniques dòcils a Blasco i a les continuades i presumptes il·legalitats comeses en les ajudes a Cooperació.

Un altre dels testimonis previstos per a hui és el d’Arturo Ignacio Tauroni, germà del cap de la xarxa. Va treballar a l’ONG Hemisferio, una de les matrius del saqueig. Durant els registres policials del seu domicili es trobaren correus que acrediten la relació de la trama amb Blasco a través de la seua secretària, María Ángeles Rincón. La jutgessa que investigà la causa al Jutjat d’Instrucció Número 21 (Nieves Molina, la mateixa que arxivà repetidament el cas de l’accident del metro de València de juliol de 2006) el considera “l’encarregat de gestionar tot allò relatiu a la preparació i presentació dels projectes, així com l’elaboració dels informes tècnics posteriors a l’obtenció de les subvencions i a qui, en absència del germà, dirigeix i coordina els assumptes de la fundació Hemisferio, juntament amb Maribel Castillo”.

Finalment, també testificarà Luis Fernando Castel Aznar, cap del despatx CAAZ, després Expande, que juntament amb Broseta i Bi Consulting configuraven la UTE (Unió Temporal d’Empreses) de l’avaluadora externa dels grans projectes de Cooperació. Segons l’escrit del fiscal, Agustina Sanjuán, Secretària General Administrativa de Blasco i també a la banqueta, va demanar a Caaz un informe específic per maquillar les carències de Cyes. I com que l’exercici de cosmètica no fou del tot contundent, la mateixa Sanjuán suprimí alguns paràgrafs abans de presentar-lo a la comissió tècnica del 31 de juliol de 2008. Respecte a les convocatòries posteriors, i segons la documentació intervinguda, els fiscals creuen que Castel modificà les puntuacions a canvi de comissions.

Comparteix

Icona de pantalla completa