Diari La Veu del País Valencià
Tauroni: Cal re-redactar els projectes perquè no els conega ni la mare que els va parir
RedactaVeu / Europa Press / València

Aquest és un dels correus que s’investiguen per les presumptes irregularitats en la concessió de subvencions a la Fundació Cyes l’any 2008, i que s’ha reproduït aquest dijous en el judici que se segueix en el Tribunal Superior valencià (TSJ), quan s’estava interrogant a l’excap de Servei de Cooperació, Tina Sanjuán, en qualitat de testimoni.

El correu deia el següent: “ací t’envie dos projectes de codesenvolupament i tres de desenvolupament”, i li indicava que hi havia “notes molt importants”. Així, li assenyalava, en primer lloc, que calia fer “molts canvis” perquè “no es note que són projectes d’uns altres. Açò va de debò. Com s’adonen que aquest objectiu no s’ha complit no ens donaran ni l’hora”. “No val canviar algunes parauletes i alguns numerets. Cal re-redactar els projectes, llevar i afegir coses perquè no els conega ni la mare que els va parir”.

En segon lloc, exposava Tauroni: “abans del dia 15 de febrer cal tenir la justificació dels projectes grans, si no la tenim no hi haurà subvencions noves”.

Finalment, el presumpte capitost -únic a la presó en aquesta causa- afegia: “les factures proforma les efectuaré pel 25 per cent quan tinguem els projectes clars als quals anem. Elaboraré les factures proforma d’acord amb l’objectiu del projecte i les activitats necessàries a realitzar. La forma de pagament serà a les 24 hores d’haver rebut tu les transferències. Si no vas a poder complir alguna cosa ací exposada, fes-m’ho saber ja, perquè ací deixarem aquest tema”, concloïa.

L’excap de Servei assenyala el “interès” a tancar expedients de Fundació Cyes després de “saltar a la premsa”

L’excap de Servei de Cooperació de l’extinta Conselleria de Solidaritat, Lola Escandell, ha afirmat que “hi havia interès” a tancar els expedients de la Fundació Cyes després de “saltar a la premsa” les presumptes irregularitats en la concessió de les subvencions, al mateix temps que ha assegurat que va ser el llavors director general Josep María Felip qui li va ordenar el tancament d’aquests i la seua remissió a Hisenda per a ser fiscalitzats.

A Escandell li ha precedit en el torn de paraula Arturo Tauroni, germà del presumpte capitost de la trama, qui s’ha acollit al seu dret a no declarar en tenir al seu germà com acusat.

Escandell ha explicat que va començar a treballar com a cap de Servei en la Conselleria l’1 d’octubre de 2010, i allí va romandre un any. Als pocs dies d’estar en el seu lloc, van començar a eixir en la premsa suposades irregularitats amb expedients de la Fundació Cyes, i va haver-hi diverses reunions en les quals ha dit que ella no va participar.

La seua única intervenció amb els expedients va ser signar un certificat per a remetre’ls a la fiscalització. Preguntada per qui li va donar l’ordre de signar-los per a tancar-los, ha comentat que va ser Felip, i ha apuntat que suposa que li ho va demanar perquè “havia saltat a la premsa”, però ha apuntat que no està segura. “Hi havia més expedients de la Fundació i hi havia interès a tancar-los”, ha insistit.

En aquest moment, Escandell -qui ha asseverat que no coneixia a Tauroni- ha explicat que ningú li va donar cap instrucció per a estudiar els expedients i proposar, si escau, la seua revocació o el reintegrament de les quantitats aportades. Ha indicat que la revocació l’hauria d’haver signat el llavors conseller, Rafael Blasco, imputat en la causa; i el reintegrament estava a càrrec del sotssecretari.

La proposta per a fer un estudi de les ajudes li la podria haver fet Felip, segons ha comentat. “Si ho hagueren demanat, haguera hagut de fer-ho. Però em van dir que el millor és que em quedara al marge d’aquests expedients”, ha postil·lat.

Comparteix

Icona de pantalla completa