Diari La Veu del País Valencià
Els sindicats lamenten que la precarietat domine el mercat de treball
RedactaVeu / València

L’Enquesta de Població Activa del quart trimestre de 2013, registra al País Valencià una reducció de 5.300 persones, fins als 696.000 aturats, i una taxa del 27,91%, sensiblement superior a la del conjunt de l’Estat (26,03%). Durant 2013, la desocupació s’ha reduït al País Valencià en 4.200 persones.

CCOO PV no veu un canvi de tendència malgrat la disminució de la desocupació, i no comparteix en absolut la visió triomfalista del Consell. Per a la responsable d’Ocupació de CCOO PV, Ana María García, la visió del Govern Valencià és “un miratge”, que es desmentexi per les dades: “Encara que el Consell repetisca una vegada i una altra que el País Valencià liderarà l’eixida de la crisi no es convertirà en veritat, sobretot si no es dediquen més esforços a polítiques actives d’ocupació”.

CCOO PV denuncia que el Consell no està destinant partides pressupostàries contundents en polítiques actives (com orientació, formació i inserció) i en sectors que puguen actuar com a nínxols d’ocupació. “Darrere de cada xifra hi ha una persona, amb cada vegada més dificultats per a trobar un lloc de treball, per tant, l’absència de mesures per part del Consell i les polítiques d’austeritat estan ocasionant els efectes contraris a la recuperació”, apunta Ana María García.

La responsable d’Ocupació destaca que la precarietat domina el mercat de treball valencià, ja que la poca ocupació que es genera no és de qualitat: “La suposada millora de la competitivitat s’està realitzant per una devaluació interna, a través de la baixada de salaris i pèrdua de drets”. La taxa de temporalitat del País Valencià és del 27,3%, molt superior a la del conjunt de l’Estat (23,9%).

Durant el 2013 l’escassetat i la qualitat de l’ocupació s’han agreujat”

La UGT-PV considera que les dades conegudes hui de l’Enquesta de Població Activa mostren que l’escassetat i la qualitat de l’ocupació segueixen sent els principals problemes de les valencianes i valencians, i que, en l’últim any, lluny de solucionar-se s’agreugen. En finalitzar 2103, el País Valencià té una taxa de desocupació dos punts superior a la mitjana de l’Estat, hi ha 12.000 dones i 16.100 joves més en aquesta situació que fa un any, 50.000 persones més passen a ser parats de llarga durada, és a dir, les que porten més d’un any sense trobar ocupació, que al desembre de 2013 suposen el 62% del total d’aturats.

Per al sindicat, malgrat la valoració positiva que fa el president de la Generalitat d’aquestes dades, cal ressaltar que a la fi de 2013 hi ha comptabilitzades 696.000 persones desocupades, la qual cosa suposa una taxa del 27,91%, quasi dos punts per sobre de la mitjana estatal.

Cal recordar als qui donen per bona aquesta estadística, que la precarietat laboral es consolida: la contractació indefinida ha descendit un 24%, els contractes d’emprenedors solament suposen un 5% del total (sent quasi la meitat d’ells contractes temporals encoberts, ja que poden acomiadar els treballadors durant el primer any de prova), sense oblidar els contractes d’hores i amb salaris de misèria que l’única cosa que pretenen és traure les persones aturades de les estadístiques perquè els governs de torn puguen presentar-se com a lluitadors contra la desocupació, quan en realitat han sigut un dels principals culpables en imposar la reforma laboral que ha retallat drets i facilitat d’acomiadament.

CSI-F urgeix a un gran pacte per l’ocupació

El sindicat CSI-F considera que encara que “les dades de l’EPA no són per a llançar les campanes al vol, sí que sembla que s’ha assentat un canvi de tendència”. La central sindical assenyala que les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) de 2013 “ens ofereixen un panorama real sobre la situació de la desocupació a la Comunitat Valenciana”, amb la xifra de 696.000 persones sense treball.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) ressalta que la conjuntura actual “hauria de significar l’inici del que sembla que serà un llarg camí cap a la recuperació total que permeta situar el percentatge d’aturats en un 10%, com en altres nacions del nostre entorn europeu”. Per a aconseguir l’objectiu, la central sindical considera imprescindible “aconseguir un gran pacte per l’ocupació, tant a nivell nacional com autonòmic, de manera que totes les iniciatives polítiques tinguen com a prioritat crear llocs de treball”.

Comparteix

Icona de pantalla completa