Rajoy relega de nou els valencians al vagó de cua de la inversió estatal

El Consell esclata contra uns Pressupostos Generals de l'Estat que retallen les inversions en quasi 300 milions respecte del 2016
/ València
5 abril 2017 01:00h

El projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que ahir va presentar al Congrés dels Diputats el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha carregat de raons la Generalitat Valenciana per a insistir en la denúncia de la discriminació que pateixen els valencians. La proposta de comptes elaborada pel govern espanyol per al 2017 revela que, com passa amb el finançament autonòmic, les inversions al País Valencià es queden molt lluny de la mitjana estatal. Enguany, amb un agreujant: els valencians seran els que menys diners per càpita reben de tot l'Estat, amb 119 euros per habitant (66 menys que la mitjana).

En xifres absolutes, la inversió de l'Estat per al 2017 serà de 589 milions d'euros. Aquesta quantitat està molt allunyada dels 879 milions del 2016 i suposa una davallada en les inversions del 33 per cent (290 milions menys) respecte dels comptes de l'exercici anterior. Del total del pastís que l'Estat destinarà a les inversions, a la ciutadania valenciana li pertocarà una part que enguany representa el 6,9 per cent. Cal recordar que el pes poblacional del país en el conjunt de l'Estat és de l'11%. Així doncs, la diferència entre població i inversió és de 4 punts.

Alguns exemples de la marginació als PGE de 2017 són els 20 milions d'euros menys que rebrà la ciutat de València. També és significativa la discriminació en matèria cultural que representa que, tot i que el Palau de les Arts veurà augmentada l'assignació estatal en 60.000 euros (fins als  600.000), es quedarà a anys llum dels 9,3 milions que rebrà el Teatro Real de Madrid, els 8,5 del Liceu de Barcelona i els 1,6 milions de la Maestranza de Sevilla.

Indignació al Consell

Les xifres van encendre els ànims del govern del Botànic. El president de la Generalitat, Ximo Puig, va qualificar d'“indignant” el projecte de pressupostos, uns comptes "made in Rajoy" que situen el País Valencià com l’autonomia amb menys inversió per habitant. El cap del Consell va demanar una resposta per part dels grups parlamentaris per a aconseguir, amb les esmenes corresponents, com a mínim un 11% de les inversions a tot l'Estat, el percentatge del pes poblacional valencià. Per això, va instar la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, a posar-se "al costat dels valencians” i deixar qualsevol plantejament partidista.

En la mateixa línia de Puig, el president de les Corts, Enric Morera, va reaccionar d'immeditat i va convocar per a aquest dimecres els portaveus dels cinc grups parlamentaris a una reunió urgent, on es debatrà la posició de la cambra davant d'aquest projecte de llei. Alhora, el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, va refermar el “no rotund” de la seua formació als pressupostos i va acusar el govern espanyol d'incomplir un any més els compromisos adquirits pel PP amb els valencians a les Corts. “Un any més tindrem pitjors inversions que l'any passat", va assegurar en declaracions als passadissos del Congrés.

Des del grup socialista a les Corts, el portaveu d'Economia, José Muñoz, es va afegir a les crítiques de la resta de partits i va declarar-se "convençut" que els 33 diputats valencians a Madrid votaran en bloc contra uns pressupostos que "marginen" i "humilien" els seus votants.

També hi va reaccionar en contra la diputada de Podem al Congrés Àngela Ballester, tot denunciant que els comptes estatals situen el País Valencià “al vagó de cua” de les comunitats autònomes, a més de significar “la consolidació de les retallades acumulades els últims dos anys” per al territori valencià.

El PPCV, retratat

Al marge del País Valencià, que és la principal víctima dels PGE del 2017, els comptes del govern de Rajoy deixen el PPCV com a gran perdedor polític d'aquesta batalla. Dos dies ha tardat el president i líder del partit, Mariano Rajoy, a evidenciar la nul·la capacitat d'influència de la reelegida líder dels populars valencians, Isabel Bonig, i del conjunt del partit en les polítiques estatals.

La resistència de Rajoy diumenge passat al congrés del PPCV a recollir el guant llançat per Bonig en demanda de "justícia" en el repartiment de les inversions s'explica després de veure els comptes presentats ahir per Montoro. Probablement, Rajoy -sabedor que els PGE atorgarien als valencians el dubtós honor de fer-los els ciutadans amb menys inversió per habitant- va preferir fer un discurs polític i buit de promeses.

Els números donen l'esquena a Isabel Bonig, que es queda sense arguments per a defensar la gestió de Rajoy envers els valencians. Tal vegada, per això, la reacció del PPCV als Pressupostos Generals de l'Estat es va limitar, ahir, al silenci.

next