Diari La Veu del País Valencià
Mariano Silveyra (Cabify): “El taxi no està acostumat a competir des de fa 30 anys”

Tres anys després de l’arribada de Cabify a València, el director general per a València, Madrid i Sevilla, Mariano Silveyra, reconeix que l’escassetat de llicències VTC impedeix a la companyia créixer al ritme desitjat a la capital valenciana. L’empresa que té en contra part del sector del taxi reclama més flexibilitat a l’administració per a adaptar-se a les demandes dels clients del transport privat.

Fa un any que Cabify opera a València. Quin balanç feu d’aquest període?

El balanç ha estat positiu. Ens hauria agradat créixer més ràpid però hi ha una restricció de llicències VTC que impedeix créixer a un altre ritme. La demanda és altíssima però la quantitat de llicències és molt petita, no arriba a cent.

Quina és la implantació de Cabify a la ciutat?

Entre 70 i 80 conductors presten servici a Cabify. L’objectiu és que d’ací a un any es multipliquen per dos o per tres, i més també, però tot dependrà de les llicències VTC que hi haja. Eixe és el desafiament.

Els clients a la ciutat presenten alguna particularitat?

València és un pol d’innovació i tecnologia. Hi ha molts emprenedors i executius d’entre 30 i 40 anys, acostumats a fer servir apps. També hi ha un sector corporatiu que fa servir el servici per a moure els empleats. Però perquè una empresa confie en tu necessita disponibilitat absoluta, i en moments pic la majoria de les vegades l’oferta no cobreix la demanda, per això aquest segment no acaba d’entrar [a fer servir Cabify] del tot.

Va anar-se’n el director general a València. Està previst rellevar-lo?

Hi va haver una reestructuració i ara València es porta des de Madrid. Estem a l’aguait de poder créixer per a descentralitzar els esforços. Sabem que València és una ciutat molt potent amb moltes oportunitats però fins que no tinguem l’oportunitat de comptar amb l’oferta adequada ens està costant fer créixer l’equip perquè tampoc està justificat. A hores d’ara hi ha deu empleats i ampliarem l’equip de seguida que tinguem les llicències.

La Generalitat és reticent a concedir llicències VTC. Quina postura li heu traslladat?

De postures, cap. Seria ideal que el mercat fóra més flexible. És ridícul que en determinats moments de la setmana la gent no puga moure’s o estiga lligada a moure’s en opcions que no són competitives. La competència és sana sempre, que l’usuari tinga opcions per a triar farà millorar el preu substancialment. Que es desregule una mica el mercat fa que els servicis milloren. El sector del taxi està acostumat a no competir des de fa 20 o 30 anys i la competència és sana. Hi ha prou demanda per a tothom i això fa que cadascú s’esforce a seduir l’usuari tots els dies.

Sempre estarem aliniats amb l’administració però hi ha uns altres ens que també tenen la seua opinió, com ara la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), i jutjats que s’estan pronunciant amb sentències en ferm quant a les peticions de llicències. Entenem que prompte arribarà un mercat millor.

S’haurien d’eliminar obstacles a la concessió de llicències VTC?

No té sentit un mercat totalment liberalitzat perquè no és sa per a ningú. Ha d’haver-hi certa regulació perquè la prestació de servicis siga realment professional. Hi ha una Llei d’Ordenació del Transport Terrestre que cal complir i és important que les empreses la complisquen. La regulació és sana però ha de moure’s a mesura que es mouen les demandes dels usuaris. Si els usuaris demanden un mercat competitiu amb opcions per a tots, les administracions haurien d’escoltar-los i moure’s en conseqüència.

Com han afectat els canvis regulatius en qüestió de llicències VTC?

Entre el 2013 i el 2015 hi va haver un canvi en la regulació, es va semiliberalitzar i després es va tornar enrere. Una sèrie de llicències que es van demanar en aquella època s’estan atorgant després de passar per diverses instàncies judicials. Això fa que el mercat millore, es moga i hi haja opcions millors per als usuaris.

Cal destacar que Cabify no és propietària de llicències. És una plataforma tecnològica que està donada d’alta com a agència de viatges i que opera com a intermediària. Les empreses de transport que presten servici per a Cabify són titulars de les llicències VTC. Cabify ni és propietària de vehicles ni té conductors.

Mantenen converses amb Ares Capital, que ha obtingut 200 llicències noves a València?

Amb Ares hem tingut converses i està sobre la taula. Hi ha agenda oberta amb tots els titulars que han sol·licitat llicències. Ells mateixos s’apropen perquè les llicències no tenen cap valor si no són operades per una companyia com la nostra.

La competència de Cabify pot beneficiar el sector del taxi?

El taxi s’hauria d’ocupar més de millorar el servici, de cobrar amb targeta, de tindre els cotxes nets… És important destacar que la regulació que regeix el taxi i les llicències VTC és la mateixa, baix diverses condicions en alguns aspectes. La llicència de taxi té alguns avantatges com ara poder recollir passatgers al carrer, poder circular pels carrers adequats… Són solucions diferents per a necessitats diferents que en alguns punts conflueixen. En definitiva, tots movem usuaris d’un punt a un altre. Per tant, la competència és sana i beneficiosa per a l’usuari.

Han obert canals de diàleg amb el sector del taxi?

Tenim contactes oberts amb algunes associacions, no amb totes. Algunes no conceben l’existència de Cabify i ho demostren amb vagues. Però estem oberts a tot, no tenim problemes amb cap associació ni amb cap taxista. Considerem que és una professió honrada, honesta, que seguirà existint durant molt de temps perquè és una necessitat.

Tenen por que la pressió dels taxistes aconseguisca parar el servici de Cabify com va parar el d’Uber?

En absolut. Uber en el seu moment no va interpretar la regulació i va vindre amb el seu model americà. No va ser el taxi el que el va frenar sinó l’Administració i els ens reguladors. De fet, Uber va tornar (a Espanya) amb el nostre model de negoci, que s’adapta a la legislació.

Quina relació laboral tenen amb els conductors?

Cap. Cabify posa en contacte usuaris amb empreses de transport o autònoms que són titulars de llicències VTC i s’encarreguen de prestar el servici. Les empreses poden contractar empleats que tenen un contracte laboral que compleix amb totes les lleis i amb la Seguretat Social. Eixos conductors són empleats d’eixa empresa, no tenen cap vinculació amb Cabify.

Comparteix

Icona de pantalla completa