Diari La Veu del País Valencià
Gener, Jarabe de Palo i Tardor actuaran al nou cicle de Rock-Pop del Palau de la Música

El Palau de la Música inicia aquest dijous un nou cicle de música: “Rock, Pop… al Palau”. David Otero, exmembre d’El canto del loco, presenta a l’auditori municipal el seu tercer disc: David Otero. Seguim en temps de canvis que també afecten la cultura i, per tant, la música. L’edifici del vell riu Túria continua obrint-se, fent aquell gir que la seua presidenta, la regidora de Cultura, Glòria Tello, explicava en aquest diari. Com a resultat d’eixe viratge, les sales del Palau diuen adéu a divos i dives com Francisco o la Pantoja i saluden les denominades “altres músiques” amb l’objectiu de donar suport al sector musical valencià i posar el seu granet d’arena perquè València acabe sent una vertadera ‘Music city’ com ja ho són capitals com Barcelona, Madrid, Berlín o Londres.

El nou cicle ha vingut per a quedar-se. Així ho han refermat la presidenta del Palau, Glòria Tello; el director, Vicent Ros, i el representant de MUSICAPROCV, Sergi Almiñana. El sector productor musical privat –encapçalat per Almiñana– i els gestors públics de l’auditori coprodueixen “Rock, Pop… al Palau”, una mena de festival que comença el 6 d’abril amb el concert de David Otero i acaba en desembre amb el concert de la Reina Roja. Un total de 12 concerts, cinc dels quals tindran lloc a la sala Iturbi i altres set a la sala Rodrigo, serviran per a buscar nous públics i cridar l’atenció dels ciutadans, de manera que els contribuients puguen veure en el conjunt de la programació de l’auditori alguna cosa que els puga agradar i decidisquen anar-hi, com ha explicat Tello.

Gener, Tardor, Jarabe de Palo, Chambao i Kiko Veneno són alguns dels grups del nou cicle d’altres músiques al Palau. Foto: La Veu

Així doncs, el nou cicle combrega diferents estils, des del Rock, passant pel Pop, el flamenc i l’indie. Entre aquest eclecticisme, el 21 d’abril actuarà Chambao i aprofitarà per a presentar el nou disc Nuevo Ciclo. El 6 de maig serà Coque Malla qui portarà fins a València el seu Santo Tour 2017. El 27 de maig Blaumut presentaran el nou disc Equilibri, mentre que el 10 de juny Pau Donés arribarà al Palau amb el seu Jarabe de Palo i la Gira 50 palos.

El 17 de juny actuarà Zenet, qui també presenta nou disc: Si sucede conviene. A finals de setembre, el 27, concretament, el ‘crooner’ Cooper passarà per la sala Rodrigo i un dia després, el 28 de setembre, Tardor presentarà al seu nou treball discogràfic. El 25 d’octubre seran els de Sagunt, Arcana Has Soul els qui presentaran també nou treball. El 4 de novembre, amb un format cambrístic, apareixerà Kiko Veneno acompanyat amb un quartet de cordes dirigit per Michael Thomas. El 16 de novembre, el Palau acollirà el concert de Gener i el seu èxit Oh germanes!. El punt final al cicle el posaran els valencians de la Reina Roja amb el flamenc, la cobla i les músiques del món.

Treball braç a braç

Aquest nou cicle “no és una qüestió puntual”, ha explicat Vicent Ros, sinó que, encara que només s’ha programat una temporada –aquesta que comença–, ha vingut per a quedar-se. Mostra de l’interés de l’auditori per a dotar la programació d’estimuls i propostes que satisfaguen els gustos diversos de la població és l’esforç que s’ha fet per a canviar tot el material tècnic de la sala Rodrigo, com ha indicat Ros. D’aquesta manera, amb el nou equipament, l’acústica i la il·luminació de les sales es podrà adaptar molt millor a tot tipus de músiques. Perquè la imatge de cada cicle i la programació tinga concordança, Dani Nebot ha dissenyat els cartells dels nous festivals.

La idea és que el Palau tinga una activitat –majoritàriament musical– frenètica i compatible amb el gruix de la temporada simfònica. En aquest sentit, Tello apuntava que l’auditori pot compaginar que a una sala s’escolte Barenboim i a una altra Kiko Veneno. No obstant això, perquè l’eclecticisme siga efectiu, la gestió publica i la privada –representada en aquest cas per MUSICAPROCV– ha tingut la necessitat d’un treball braç a braç. Un diàleg “real” i una col·laboració “consolidada”, ha raonat Sergi Almiñana. Abans, el sector musical privat i el públic treballaven, però ara la coproducció està assolida des de l’entesa. Això és possible perquè tant el Palau com els productors musicals comparteixen un objectiu. “Pensem que perquè València siga una ‘Music City’, com ja ho són altres capitals, aquest tipus de cicles són fonamentals”, ha afegit Almiñana. En aquest sentit, Tello ha dit que el Palau vol entrar al circuit que ja existeix de música popular i, d’aquesta manera, aportar mèrits per a aconseguir l’objectiu.

Preguntats per aquest diari sobre quina és la resposta que estan tenint de moment aquest canvis i nous cicles –fa unes setmanes començava el nou cicle de Jazz a poqueta nit–, la presidenta del Palau, Glòria Tello, ha reconegut certa sorpresa com a conseqüència de la resposta davant els canvis i les novetats, ja que, per exemple, “el cicle de jazz valencià està tenint una acollida brutal, tant pel públic com pels músics” ha conclós Tello.

Comparteix

Icona de pantalla completa