Diari La Veu del País Valencià
Ribó explota: Els pressupostos de l’Estat són intolerables, ofensius i impresentables

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha oferit una roda de premsa amb els portaveus dels partits del Govern de la Nau per la situació “d’extrema gravetat” davant els pressupostos generals presentats pel govern estatal. Ribó ha asseverat que el finançament concedit al País València i a la ciutat de València és “intolerable, ofensiu i absolutament impresentable”. Són uns pressupostos que ha qualificat com a “trampa” atés que, segons l’edil, per a justificar l’augment de 414 a 589 milions, el Ministeri compta amb els milions gastats i no amb els 879 pressupostats al darrer exercici, un 47% del total, cosa que suposa un 33% menys d’inversió a tot el territori valencià.

Així ha qualificat Ribó els PGE en una roda de premsa convocada en l’últim moment, en què estava acompanyat per Sandra Gómez, Pere Fuset i Jordi Peris, portaveus del PSPV, Compromís i València en Comú, respectivament. “Hem vingut ací tots, a diferència de l’any passat que estava jo sol, perquè aquests pressupostos són absolutament discriminatoris i volen castigar tots els valencians”, ha insistit l’alcalde de València.

Ribó ha anunciat que es realitzaran mesures “articulades per la Generalitat, l’Ajuntament i els organismes municipals” per a esmenar els PGE de manera “coral, forta i potent”. Així mateix, l’edil ha comentat, en to irònic, que sembla que aquests pressupostos siguen “un intent del govern del PP de fer-nos fora de l’Estat espanyol”. “No em puc explicar com hi ha partits que donen suport als PGE i es creuen que defenen els interessos dels valencians”, ha indicat amb to enfadat.

Zero euros per al Contracte Programa

Per a contrastar en dades el disgust de l’Ajuntament de València, que ha vist reduït el seu pressupost en 20 milions, de 169 de l’any passat a 149 d’enguany, Ribó ha aclarit diferents xifres, com ara els zero euros destinats per al Contracte Programa per a millorar el transport públic mentre que a Madrid s’han donat 126 milions; a Barcelona, 108, i 25 milions, a Canàries.

A més, el primer edil, que ha sigut l’únic que ha intervingut durant la roda de premsa dels quatre representants, ha insistit que el pressupost destinat per al transport ferroviari, que s’atorga fins al 2019, és “ínfim per al País Valencià”, amb 1,03 milions d’euros pels 324 que rebrà Astúries o els 56 de Sevilla. Ribó també ha parlat del Corredor Mediterrani, del qual ha dit que, “a Madrid, s’han donat 322 milions per a construir un túnel entre Chamartín i Atocha, quan la mar està molt lluny d’eixe túnel, i menyspreen València també en aquest sentit”.

Ribó ha volgut fer referència al port on ha establert la diferència de pressupostos entre Barcelona i València. “La ciutat de València competeix a nivell portuari amb Barcelona. Tanmateix, el seu port rep 157 milions pels 50 que rep València, que està per darrere de Bilbao (77,8) i Algecires (63) i a l’altura d’un port important a l’Edad Mitjana com Huelva (49)”, ha asseverat.

Quant a la Cultura, l’alcalde del cap i casal també ha destacat que València “és una ciutat de segona per al govern” estatal, ja que la segona pinacoteca més gran de l’Estat espanyol, el Museu San Pius V, ha vist abaixat en 1,6 milions el pressupost fins els 600.000 euros, “una ridiculesa comparada amb el Museu del Prado, que rep 46,2 milions”. Per últim, Ribó s’ha referit a la música valenciana, on ha comparat els 9,9 milions que rep el Teatre Real de Madrid i els 7,6 del Teatre Liceu de Barcelona amb els 0,6 que s’ha atorgat al Palau de les Arts de València.

Tanmateix, Ribó ha ironitzat respecte a les inversions que sí que es contemplen en el cas de les presons. “No sé si aquesta decisió del govern central està relacionada amb els nous residents que té pensat que hi haurà al llarg d’aquest any en els centres penitenciaris valencians” ha conclòs amb to humorístic.

Comparteix

Icona de pantalla completa