Diari La Veu del País Valencià
Marian Campello: La pau a Colòmbia no està arribant i la situació és molt preocupant

“El procés de pau a Colòmbia no s’està aplicant segons els acords de La Havana i la situació és molt preocupant”, ha explicat Marian Campello. La diputada de les Corts Valencianes ha participat en l’acte de presentació de l’informe preliminar de la Comissió Europea de verificació dels drets humans a Colòmbia, de la qual ha format part juntament amb el regidor de l’Ajuntament de València Roberto Jaramillo i les diputades de les Corts Isaura Navarro i Cristina Cabedo, també presents durant l’esdeveniment celebrat al Col·legi Major Rector Peset, que ha estat organitzat per la Coordinadora Valenciana de Solidaridad con Colombia.

L’objectiu de la Comissió Europea de verificació dels drets humans a Colòmbia ha sigut el de conéixer la situació real després de la firma dels acords de pau així com realitzar un seguiment de la implementació dels acords. “La situació és molt preocupant, s’està incomplint el punt 3.4 dels acords de pau de La Havana, ja que no s’està desmuntant el paramilitarisme, sinó que està augmentant”, ha indicat Roberto Jaramillo. El regidor ha explicat l’estratègia per part del govern colombià d’enfrontar els camperols pels recursos i les terres, un fet que “ha deixat més de 300 morts”, ha continuat.

Per la seua banda, Isaura Navarro ha destacat que el govern colombià “no vol parlar de paramilitarisme sinó de grups armats organitzats”. “La situació és greu perquè el govern amaga aquest conflicte però els paramilitars estan matant líders socials i sindicals”, ha aclarit la diputada de Compromís. En aquest mateix sentit, Marian Campello ha asseverat que ja són 127 els líders socials assassinats i 389 els que han sigut atacats per aquests grups armats. “Aparentment baixen les xifres de morts en el conflicte però augmenten les de líders sindicals i socials –que no són molt conegudes per a no fer rebombori mediàtic–, mentre que el govern es dedica a dir que són fets aïllats i persegueixen les protestes socials”, ha afegit la també diputada de Compromís.

La diputada per Compromís Alacant, Marian Campello, ha format part de la comissió de verificació que s’ha desplaçat a Colòmbia. Fotografia: Javier Cid

Cristina Cabedo ha parlat sobre la situació de la dona colombiana en el conflicte. “Costa entendre la paritat i la inclusió dels moviments LGTBI en el procés de pau. Hi ha hagut 193 casos reconeguts de violència sexual durant el conflicte i només tres han sigut condemnats. La situació per a la dona és doblement complicada, ja que molts assassinats de dones s’amaguen darrere dels crims passionals”, ha explicat la diputada en les Corts per Podem Castelló.

“El problema principal d’aquesta pau és que continuen havent-hi interessos dels terratinents i de les empreses estrangeres pels recursos, es persegueix la pluralitat política i es prenen represàlies contra els ciutadans que protesten o es manifesten. Per això, la pau no està encarrilada”, ha clarificat Javier Moya, representant de la Coordinadora Valenciana de Solidaridad con Colombia.

Respecte al paper de les institucions valencianes en aquest tema, els representants polítics han assegurat que faran tots els possibles per a fer actes de sensibilització i que es comprometen a “mantindre els canals de comunicació oberts per a realitzar propostes conjuntes, com ara una PNL”. “Hem de fer entendre a la ciutadania que el fet que els acords estiguen signats no vol dir que hi haja pau, ja que els interessos econòmics que tenen moltes empreses i estats impedeixen el compliment dels acords”, ha comentat Cristina Cabedo. Així mateix, Marian Campello ha recalcat, per a finalitzar, que és important que les ajudes de cooperació no passen pel govern colombià sinó que vagen “directament a les associacions i s’apliquen directament a la ciutadania colombiana”.

Els membres de la comissió han emplaçat els assistents a esperar l’informe definitiu de la Comissió Europea de verificació dels drets humans a Colòmbia, que eixirà en les pròximes setmanes per a traure conclusions. “Volem començar a treballar per a ajudar el poble colombià en una segona fase de la constatació dels compliments dels acords en què es garantisquen els drets humans i es constate el paper rellevant dels agents internacionals per a fer complir els acords de pau” ha conclós Cristina Cabedo.

Marco Llerena, Javier Moya, Roberto Jaramillo, Isaura Navarro, Marian Campello i Cristina Cabedo han sigut els membres valencians de la comissió de verificació. Fotografia: Javier Cid

Comparteix

Icona de pantalla completa