Diari La Veu del País Valencià
‘Imatges Vives’ inicia la celebració del 20è aniversari de la Xarxa Vives
ACN / Sant Vicent del Raspeig

Rectors i vice-rectors de les universitats de l’anomenada Regió Vives, així com autoritats en l’àmbit universitari d’alguns dels territoris que l’integren, han assistit aquest divendres a l’acte d’inauguració de l’any commemoratiu del 20è aniversari de la Xarxa Vives.

L’acte s’ha celebrat a la Universitat d’Alacant, que ostenta la presidència rotatòria de la Xarxa, que es renova cada sis mesos i que passa a partir d’ara a recaure en la Universitat de Perpinyà.

Durant la intervenció central, l’expresident de la Xarxa i exrector de la UAB, Carles Solà, un dels fundadors de la Vives, ha evocat els inicis de l’associació, tot remarcant que hi havia consciència de ser “comunitat amb llengua i cultura pròpia”. Solà ha recordat que l’acta fundacional es va produir a Morella (Els Ports) però que el naixement no hagués estat possible sense la participació i empenta de les universitats de València i Barcelona.

L’antic rector de la UAB ha dit que una de les primeres coses va ser triar el nom i que finalment es va optar per l’humanista valencià Joan Lluís Vives per ser “una figura de les nostres terres amb projecció europea”. Després es va escollir Castelló de la Plana com a seu central per la centralitat envers tots els territori.

Solà ha assenyalat que es va optar per “un camí d’integració davant les polítiques de disgregació” i ha remarcat que hi ha moltes associacions d’universitats al món però que aquesta és l’única que abasta quatre estats diferents amb l’element comú de la llengua i la cultura.

L’expresident de la Xarxa ha posat èmfasi en assenyalar que el moment actual és “preocupant” pel que fa a la llengua i cultura. Solà ha recordat les dificultats per estudiar en la nostra llengua al País Valencià i les Illes, la “tergiversació de la història” amb la nova Llei Wert, “autèntics espantalls com el lapao o la neteja amb salfumant de l’espai comunicatiu català”.

“Per això és important que la Xarxa Vives continue el seu treball d’enfortir i mantenir els lligams entre les nostres universitats, al capdavall ha de ser aquesta Xarxa la que impedeisca que caiguem a terra, ha de ser un suport que aguanta els nostres pobles”, ha conclòs.

Durant l’acte, s’ha reconegut la tasca dels rectors i vicerectors fundadors de la Xarxa i s’ha inaugurat el primer acte commemoratiu, l’exposició ‘Imatges Vives’. Es tracta d’una mostra del patrimoni artístic, científic i documental de les universitats que formen part de la Xarxa i s’estructura en 5 àmbits: arts plàstiques; documents i llibres; objectes; campus virtuals, videocreacions i produccions videogràfiques; i espai Gaudí.

Comparteix

Icona de pantalla completa