Diari La Veu del País Valencià
Mara Aranda, Efrén López i Miquel Gironés li posaran l’accent valencià al Festival Etnomusic

L’Àrea de Cultura de la Diputació de València ha donat a conéixer els grups que formen el cartell de la segona edició del Festival Etnomusic, un cicle de música tradicional valenciana i del món que enguany ha crescut en nombre de concerts i que té com a representants locals Mara Aranda, Efrén López i Miquel Gironés amb la Xiromita Trab Project.

A través del Museu Valencià d’Etnologia, el projecte pretén presentar música tradicional valenciana amb plantejaments moderns i actuals i propostes musicals de diferents llocs de l’estat i del món, sempre vinculant l’aspecte tradicional amb noves lectures musicals.

Aquesta edició consta de huit concerts que sempre tindran lloc dijous i que començaran el 27 d’abril i finalitzaran el 15 de juny. Juntament amb les tres propostes valencianes, pel cicle passaran el canari Benito Cabrera i el gallec Davide Salvado, així com també tres grups internacionals: Kilema de Madagascar, Ramiro Naka de Guinea Bissau i Mara de Portugal.

Els concerts es realitzaran al Museu Valencià d’Etnologia –als patis del Centre Cultural la Beneficència– a partir de les 20.15 hores. L’aforament és limitat i l’accés gratuït prèvia recollida d’entrades, la qual es pot realitzar a partir del dimarts anterior a cada concert al mateix museu.

Kilema, considerat artísticament l’ambaixador de Madagascar, obri el cicle el 27 d’abril. El seguirà el canari Benito Cabrera, qui presentarà, el 4 de maig, el seu darrer treball: Espirals. Des de Galícia, l’11 de maig arribarà Davide Salvado i el seu treball Lobos, amb el qual l’artista pretén fer un homenatge a totes aquelles ‘pandereteiras’ i balladores majors que van ensenyar Davide a ser el que és. Des de Guinea Bissau, vindrà Ramiro Naka per a presentar Rei D’Gumbe Blues Kreol el 18 de maig.

El dijous 25 de maig serà el torn d’Efrén López Quartet València, on podrem veure el compositor i instrumentista valencià juntament amb la compositora grega i virtuosa de la lira de Creta, Kelly Thomà; la polifacètica Miriam Encinas, multiinstrumentista i companya d’Efrén des de fa quinze anys, i la israeliana Meira Segal, versàtil intèrpret d’instruments de vent tradicionals. Tots ells proposaran un recorregut per les diferents formes i maneres de fer del Mediterrani i d’Àsia Central.

Mara Aranda presentarà el seu darrer treball discogràfic, Sefarad en el cor del Marroc, el dia 1 de juny, un disc en què aborda la síntesi dels tres components de la identitat sefardita (el cristià, el musulmà i el jueu).

Des de Portugal, Mara portarà, el 8 de juny, el seu treball Folha de Rosto, on fa una recerca pel passat musical i proposa un retorn a les seues arrels, a l’Alentejo. El cicle acabarà el 15 de juny amb el nou conjunt de l’ex d’Obrint Pas, Miquel Gironés. La Xiromita Trad Project proposa un viatge genuí per les arrels de la música popular valenciana amb la col·laboració de Miquel Gil i Rafa Arnal.

Comparteix

Icona de pantalla completa