L'AVL se suma a les entitats que fan costat al Consell en la defensa d'un millor finançament

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua demana reformar la Constitució per a donar encaix al dret civil valencià
/ València
8 abril 2017 01:00h
L\'ens normatiu del valencià va aprovar divendres una moció demanant que l\'Estat done cabuda al dret civil valencià.

El ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va aprovar el passat divendres una moció en la qual expressa el seu suport a la reivindicació de la Generalitat de poder desenvolupar el dret civil valencià "tal com està previst en l'Estatut d'Autonomia".

Així mateix, l'ens estatutari demana a les Corts Valencianes que "prenguen la iniciativa de la reforma de la Constitució perquè la competència en dret civil prevista en l'Estatut d'Autonomia valencià, aprovat tant per les Corts com per les Corts Generals, tinga encaix dins de la Constitució".

L'AVL ha emès aquesta declaració després que el Tribunal Constitucional haja invalidat diverses normes aprovades per les Corts que desenvolupaven aquest dret, alguna cosa que veu com "una interpretació restrictiva que no solament lesiona una competència estatutària, sinó que consolida una falta històrica com és l'abolició del dret privat contingut en els furs".

L'Acadèmia considera que "la declaració d'inconstitucionalitat de les normes valencianes de dret civil té greus conseqüències jurídiques i causarà un augment de la litigiositat en àmbits molt importants i sensibles de la societat valenciana perquè afecta al dret de família". En concret, "el règim econòmic matrimonial dels valencians casats a partir de l'1 de juliol de 2008, el règim de custòdia en les ruptures des de 2011 o les unions de parelles de fet", qüestions que, segons l'AVL, "tornen a quedar-se sense una regulació específica i priven els cinc milions de valencians d'una competència prevista en l'Estatut".

Davant aquesta situació, l'Acadèmia va manifestar el seu suport a la competència del Consell en matèria de dret civil i sol·licita a les Corts que "prenguen la iniciativa de la reforma de la Constitució" sobre aquest tema perquè aquestes normes tinguen "encaix" dins de la Carta Magna. L'AVL ha traslladat aquesta decisió als grups polítics de les Corts i als del Congrés i Senat, així com al president de la Generalitat, Ximo Puig; del govern espanyol, Mariano Rajoy, i a l'Associació de Juristes Valencians.

Per la seua banda, l'ens normatiu valencià també va aprovar la seua adhesió a la petició de diverses entitats valencianes d'un finançament més just de l'Estat per al País Valencià en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2017.

next