Diari La Veu del País Valencià
El sector privat d’arts escèniques titlla de “competència deslleial” les ajudes de l’Ajuntament de València

L’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (AVETID) ha qualificat “d’atac” i “competència deslleial” la nova convocatòria d’ajudes i subvencions a projectes escènics del departament d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València. Han insistit en el fet de responsabilitzar d’aquesta situació, “únicament i exclusivament”, la regidora competent de l’àrea: Maria Oliver.

A través d’un comunicat expliquen que l’ordre d’ajudes “desfavoreix completament el teixit i professionalització de les arts escèniques”. El col·lectiu presidit per Mari Ángeles Fayos —propietària de l’empresa familiar Olympia Metropolitana i gestora del Teatre Olympia, del Talia i de l’Auditori de Torrent— exposa que el sector privat escènic del cap i casal està format per estructures menudes que realitzen la seua tasca d’una manera molt artesanal i que, per tant, necessiten el suport de l’administració per a poder dur a terme la seua funció. En aquest sentit, afegeixen que “aquestes estructures han assumit en els últims anys una gran part de les funcions socials que són responsabilitat de l’administració pública per la total inexistència de polítiques culturals de l’anterior govern i que s’han assumit com a pròpies”.

Per això, critiquen que les ajudes públiques “no contemplen el suport dels equips estables de treball i les infraestructures que amb molt esforç s’han anat posant en peu des de fa anys” ni tampoc “les programacions en les sales que, a més de donar visibilitat a les companyies i treball amb les seues exhibicions, col·laboren substancialment amb una major oferta cultural en la ciutat”.

“No és lògic que l’Ajuntament destine ingents recursos al seu circuit públic i actuacions gratuïtes a altres espais, provocant una situació de competència deslleial i afeblint encara més el sector professional, excloent les sales privades en les convocatòries d’ajudes”, incideixen. De la mateixa manera, retrauen certa ambició per a exportar els projectes fora de la ciutat, ja que “no es contempla la gira que afavoreix el fet de potenciar l’activitat i el treball de les companyies, així com la imatge de les propostes d’arts escèniques dins i fora de les nostres fronteres”.

Per la seua banda, AVETID veu una manca d’ajudes “concretes” a les associacions professionals del sector. Critiquen que la redacció és “molt ambigua, amb moltes mancances i poca transparència”. També titllen els criteris de valoració com a “poc objectius” i denuncien que els beneficiats per les residències hagen de fer les exhibicions en el Teatre El Musical, un espai públic, competència d’Oliver i que, per tant, compta amb un pressupost propi.

La dotació econòmica —300.000 euros repartits en quatre modalitats— és “ridícula” si ho comparem amb el 1.688.000 euros que hi destina l’Ajuntament de Madrid per a la mateixa finalitat, comparen, ja que el pressupost va patir una retallada del 80% “que no acaba repuntar”, lamenten.

Les empreses privades recalquen que la denuncia va adreçada “única i exclusivament” a Maria Oliva i desvinculen de les acusacions altres àrees culturals del consistori perquè “no estan implicades”.

És “incomprensible” la situació i “ens inquieta pensar que darrere de totes aquestes accions puga romandre la intenció d’una persona concreta del departament de minar qualsevol intent de professionalització del sector amb la intenció de perpetuar la precarietat i l’amateurisme”. Conclouen afegint que des del sector es demanaven unes mesures urgents i aquestes “no arriben”.

Comparteix

Icona de pantalla completa