Diari La Veu del País Valencià
La Filmoteca projecta les pel·lícules poloneses que van “commoure” Martin Scorsese

La Filmoteca de València iniciarà, aquest dimarts, el cicle “Martin Scorsese presenta: Les obres mestres del cinema polonès” amb la projecció, a les 18 hores, d’Eroica (1957) d’Andrzej Munk.

Organitzat per AVA Arts Foundation, finançat pel Ministeri de Cultura i Patrimoni Nacional de Polònia i en col·laboració amb l’Institut Polonés de Cultura a Madrid i les filmoteques de diferents ciutats de l’Estat, el cicle està format per nou títols essencials de la cinematografia polonesa seleccionats pel cineasta nord-americà Martin Scorsese.

En 2011, el director va viatjar a Polònia per a rebre el títol de doctor honoris causa de l’Escola Nacional de Cinema de Lódz. Allí es va reunir amb Andrzej Sablinski, expert en digitalització cinematogràfica, per a revisar el llistat de les restauracions digitals del cinema polonés. D’aquella trobada va nàixer la idea d’organitzar un cicle de les obres mestres del cinema polonés restaurades digitalment.

En 2014 el cicle va ser presentat al Lincoln Center de Nova York; després va viatjar pels Estats Units i va visitar també Anglaterra, el Canadà i Austràlia. De l’extens catàleg de pel·lícules digitalitzades, Scorsese va triar 21 títols, d’entre els quals destaquen els nou que es podran veure a la Filmoteca, on es projectaran còpies de la millor qualitat possible.

Entre els títols seleccionats figuren pel·lícules fonamentals en la filmografia d’Andzej Wajda, com ara Cendres i diamants (1958) i La terra de la gran promesa (1975). També dues pel·lícules importants de Krzysztof Kieslowski com L’atzar (1981) i No mataràs (1988). El cicle ofereix la possibilitat de veure a València pel·lícules fonamentals del cinema polonés, però que són poc conegudes al nostre país, com és el cas d’El tren (1959) de Jerzy Kawalerowicz, Walkover (1965) de Jerzy Skolimowski, El sanatori de la clepsidra (1973) de Wojciech J. Has o Constans (1980) de Krzysztof Zanussi.

El mateix Martin Scorsese va assenyalar en la presentació del cicle que es tracta de pel·lícules “amb una gran força visual i emocional, pel·lícules serioses la complexitat de les quals fa que les descobrim una vegada i una altra”. “Les històries d’aquestes pel·lícules —continua el director— commouen l’espectador i em van afectar profundament. Hi ha moltes revelacions vertaderes en aquest cicle d’obres mestres de la cinematografia polonesa. Independentment de si un les coneix o no, és una oportunitat única per a descobrir la gran força del cinema polonés en pantalla gran i amb una qualitat digital estupenda”, explica.

Comparteix

Icona de pantalla completa