Diari La Veu del País Valencià
Els editors esperen una Fira del Llibre que consolide l’increment de les vendes

Els valencians gastaran uns 32 euros en la compra de llibres durant la setmana del 23 d’abril, generant una despesa que se situa un 23% per damunt de la mitjana estatal. Aquesta és la xifra que ofereix el portal Tiendeo.com després de realitzar una estudi entre els seus usuaris. Segons aquestes dades, el 54% dels consumidors valencians tenen previst comprar volums amb motiu de la celebració del Dia del Llibre. Tanmateix, per a l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) es tracta d’un sondeig que cal posar en quarantena per l’escassa fiabilitat del mostreig. “Tant de bo els valencians estiguérem per damunt en aquesta qüestió. Dissortadament, tots els informes se situen per baix”, explica el secretari tècnic de l’AEPV, Manel Romero.

L’editor subratlla que en l’últim informe de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya de 2015, el País Valencià representava el 8,7% de les vendes d’Espanya, xifrades en 2.257,07 milions d’euros. És a dir, 174,19 milions d’euros que quedarien molt lluny dels 214,24 que correspondrien a la població del País Valencià, el 10,7% de tot el territori estatal. El mateix estudi també revela un creixement respecte a 2014 de mig punt, que resulta esperançador i que corrobora una tendència a l’alça que, en opinió de Romero, podria millorar encara més si s’aconsegueix un dels reptes que té plantejat el sector: acabar amb l’estacionalització.

I és que la concentració de l’oferta i la demana al voltant de Sant Jordi i Nadal complica molt l’estabilitat del mercat. “Ara se centren els esforços i els riscos en dos períodes, però la resta de l’any què fem?”, planteja Romero. El repte no és fàcil, però és necessari assumir-lo amb urgència. “L’adquisició ha de ser pausada, reflexionada i meditada. No s’ha de pensar en el llibre sols com un bon regal. També ha de ser un autoregal en qualsevol moment”, reivindica l’editor. En aquest sentit, destaca les iniciatives que s’estan duent a terme per a crear altres “espais i moments” alternatius als tradicionals, com ara la Plaça del Llibre que s’organitza des de fa cinc anys.

“Pensem que a més de ser una indústria cultural, que compleix amb l’objectiu de transmetre coneixements i fer gaudir amb la lectura, tenim una resposabilitat social”, indica Romero. El també secretari del patronat de la Fundació pel Llibre i Lectura (FULL) recorda que s’han de guanyar diners per a poder mantindre els 300 llocs de treball directes. “Hem de ser rendibles per a editar en valencià, perquè si no ho fem nosaltres no ho faran els de fora”, emfatitza.

Romero també es mostra reivindicatiu amb el Consell i reclama més inversions. “D’ací a poc, es presentarà el Pla del Foment del Llibre i la Lectura, però amb això no arribarem massa lluny si no hi ha dotació pressupostària”, indica tot confiant que millore la situació econòmica de la Generalitat en el temps que queda de legislatura. L’editor també advoca per la posada en marxa d’accions decidides que capgiren la situació de baixos índexs de lectura i de compra del País Valencià. “Es fan moltíssimes campanyes sense planificació estratègica ni criteris avaluables per a contribuir a millorar els hàbits de lectura”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa