El govern espanyol denunciarà els ajuntaments que pengen banderes republicanes el 14 d'abril

Delegació envia una circular advertint que actuarà als tribunals si vulneren la normativa que regula el seu ús
11 abril 2017 01:00h

La delegació del govern espanyol al País Valencià ha enviat una circular advertint que acudirà a la via judicial contra els ajuntaments que exhibisquen la bandera republicana per a commemorar el 14 d'abril, aniversari de la Segona República, a causa de la vulneració de la normativa que regula l'ús de banderes. Segons la carta enviada, a la qual ha tingut accés l'ACN, el servici d'afers jurídics de la delegació del govern espanyol, informa que, davant la proximitat del 14 d'abril, posa en coneixement dels consistoris la normativa vigent. Al respecte, cita la Llei 39/1981, sobre l'ús de la bandera espanyola i altres banderes, i remarca que als edificis consistorials la bandera d'Espanya ha d'estar "en l'exterior i ocupar un lloc preferent".

Així mateix, recorda que l'article 8.3 del Decret 116/1994 de la Generalitat Valenciana indica que els consistoris "no poden enarborar com a pròpia una altra bandera que no siga l'oficial" i que utilitzar una bandera no constitucional "vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regular l'activitat de les administracions públiques", d'acord amb l'article 103.1 de la Constitució i el 6.1 de la Llei 7/1985 sobre les Bases del règim local. 

A més, recorda l’existència de diverses sentències, com ara la del TSJ de Castella i Lleó del 2015, que estableix que en un edifici públic no es pot fer ús de la bandera republicana ni al balcó principal, ni en qualsevol de les façanes o finestres, es tracte o no d'un pal o qualsevol altre tipus d'exhibició pública. Segons aquesta sentència, "no es nega el dret que té qualsevol partit o grup polític en la seua seu o en altres dependències pròpies a utilitzar la bandera que crega convenient" però en limita l'ús en el cas d'un edifici públic.

La delegació del govern espanyol recorda que en el mateix sentit s'han pronunciat el Suprem, el TSJ de Navarra i el del País Basc i adverteix que "en el cas que es produisca una infracció a l'establert en la normativa citada, per part de l'ajuntament, es comunica que aquesta delegació del govern acudirà directament a la via judicial per a restablir la legalitat vigent". 

La carta segueix la línia del requeriment que l'any passat va enviar la delegació del govern espanyol a una vintena d'ajuntaments valencians, que van exhibir banderes republicanes, com el de València, Alacant, Xàtiva, Alzira, Ontinyent o Sagunt, entre d'altres.

EUPV rebutja “l’amenaça antidemocràtica” de Moragues

Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) ha expressat el seu “total rebuig” davant “l’amenaça” de la Delegació del Govern cap a ajuntaments i diputacions que mostren la bandera republicana a les seues façanes durant el 14 d'abril. En un comunicat, la formació d’esquerres ha assenyalat que aquest advertiment és “irracional i un atemptat contra la llibertat d'expressió” per part de Moragues. També ha assegurat que és “completament legal desplegar ensenyes tricolor a les façanes de les institucions públiques, com es fa en nombroses ocasions amb causes de tot tipus”.

EUPV: “L'advertiment de Moragues és irracional i un atemptat contra la llibertat d'expressió”

La formació veu “lògic” que a un govern “que menysprea la cultura, les llibertats i la memòria, no li agraden aquests valors”, però ha afegit que “l’amenaça” de Delegació del Govern és “un atemptat contra la llibertat d'expressió”. De fet, des d'EUPV consideren que l'època de la Segona República va ser un dels períodes més fructífers de la nostra història, quant a drets i llibertats, i un dels moments de més esplendor cultural de la història, “no solament d'Espanya, sinó del continent”.

EUPV ha traslladat a Moragues que la llei “diu que la bandera oficial ha d'anar en els espais i màstils oficials, però no que no puguen posar-se altres símbols i banderes en altres llocs dels ajuntaments i diputacions, com es fa amb nombroses causes solidàries i culturals al llarg de l'any”.

next