La UV i la UJI creen la primera plataforma per a tractar en línia l'addicció al cibersexe

La plataforma Adisex permet l'anonimat perquè les persones puguen saber si tenen problemes de dependència o interferències en la vida quotidiana
/ València
11 abril 2017 01:00h
Captura de pantalla de la plataforma digital \'Adisex\'.

La Unitat de Recerca en Sexualitat i Sida (Salusex-Unisexsida) de la Universitat de València (UV) i de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) han creat Adisex. Es tracta de la primera plataforma digital pionera en l'avaluació i el tractament en línia de l'addicció al cibersexe.

La plataforma facilitarà que qualsevol persona, des de qualsevol lloc del món, “puga realitzar una primera autoavaluació per a conéixer si presenta un perfil de risc clínic o un ús merament recreatiu”, segons ha explicat el coordinador de Salusex-Unisexsida i del grup de Recerca Psicologia de la UJI, Rafael Ballester, a través d'una nota de premsa divulgada aquest dimarts. Ballester ha afegit que les patologies relacionades amb el sexe acostumen a tenir estigmes socials associats i que, per aquest motiu, Adisex permet un diagnòstic completament anònim perquè les persones puguen saber si el seu ús del cibersexe és saludable o pot generar problemes de dependència o interferències en la vida quotidiana i, fins i tot, si requereix intervenció mèdica per al seu tractament.

El professor explica que aquesta autoavaluació es contrasta, posteriorment, amb una entrevista clínica realitzada des de la unitat de Recerca Psicològica de la UJI, autoritzada com a centre sanitari per la Generalitat Valenciana, i que també es pot realitzar a distància a través de la plataforma digital.

Al seu torn, la professora del departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de València, María Dolores Gil, coordinadora de Salusex-Unisexsida a València, ha remarcat la necessitat d'educar, a través de programes d'educació afectivosexual dirigits als adolescents, “en un ús saludable del cibersexe per a evitar els riscos que se’n poden derivar”.

Un 10% dels adolescents que utilitzen Internet amb finalitats sexuals presenta nivells de risc d'addicció.

Segons han informat la UV i la UJI a través d'una nota de premsa, investigadors de Salusex-Unisexsida han detectat que un 10% dels adolescents que utilitzen Internet amb finalitats sexuals presenta nivells de risc d'addicció. La investigadora de Salusex-Unisexsida i professora de l’UJI Cristina Giménez-García afirma que hi ha un percentatge major de joves que fa ús d'Internet per a desenvolupar la seua sexualitat del que s'imagina. El percentatge és més elevat en el cas dels xics, amb una utilització propera al 60%, que en el de les xiques, del 13%.

“Els adolescents tendeixen fàcilment a trencar la barrera digital per a establir vincles físics i practicar sexe amb persones que no coneixen, així com a tindre conductes poc segures per a la transmissió del VIH.”

El sexe en línia pot generar beneficis per a la salut sexual, però també pot afavorir dependències o conductes de perill fora de la xarxa. Els investigadors de la UJI han comprovat que els adolescents “tendeixen fàcilment a trencar la barrera digital per a establir vincles físics i practicar sexe amb persones que no coneixen, així com a tindre conductes poc segures per a la transmissió del VIH”, assenyala Giménez-García.

Imatge dels components de l'equip que ha creat la plataforma digital Adisex. / UJI

 

next