Diari La Veu del País Valencià
La néta de Juan Negrín inaugura a València la ‘Escola de la Memòria’
Europa Press / València

Així ho ha indicat el coordinador d’aquest grup, Matías Alonso, qui ha precisat que encara que aquesta escola ha sigut impulsada per la Secretaria de la Memòria Històrica del PSPV, pretén aconseguir “una visió oberta” i obrir un procés de debat i intercanvi d’idees amb qualsevol ciutadà curiós.

En el marc d’aquesta ‘escola’, es realitzaran periòdicament trobades amb persones que van viure la Guerra Civil o familiars d’aquests per a “socialitzar la nostra història” amb conferències obertes “a tota la gent que vulga vindre i que també propose fer coses”.

Carmen Negrín ha agraït l’homenatge al seu iaio i ha afirmat que la iniciativa li sembla “necessària i indispensable” ja que “és necessari conèixer el passat i la història”. “Tant de bo no solament fóra en el PSOE, sinó també en les escoles”, ha afegit Negrín, alhora que ha agraït que per fi es puga retre homenatge al seu iaio, que ha sigut “tan menyspreat, oblidat, i mal conegut durant molt temps”.

Nínxol d’aviadors francesos a Xiva

Carmen Negrín ha acudit a València després que el GPRMH descobrira que a Xiva (Foia de Bunyol) es trobava Carmen García, una dona que va estar al servei dels pilots del govern republicà i va conèixer durant la guerra el pare de Carmen, Rómulo Negrín, destinat a l’aeròdrom ‘La Senyera’.

García ha relatat a Carmen els records que conserva del seu pare i ha desvetlat, sense saber que la dada revestia importància per al GRMH, l’emplaçament d’un nínxol amb els cossos d’aviadors francesos que ningú ha reclamat fins ara i que els veïns de Xiva cuiden des de fa anys.

Alonso ha assenyalat que ja s’han aconseguit realitzar algunes localitzacions, però que no poden seguir endavant fins que apareguen familiars que reclamen els cossos o fins que l’Estat francés es faça ressò del descobriment i intervinga.

Finalment, aquest diumenge, Carmen Negrín ha visitat les Alcubles, un poble on va ajudar a engegar el projecte del seu alcalde, Manuel Civera, de construir un nou aeròdrom on estava el vell aeròdrom republicà en què també va servir el seu pare.

L’uniforme d’aviador de Rómulo Negrín, que ella mateixa va donar, presideix hui el Saló de Plens municipal tot esperant poder fer-ho en el futur Museu de l’Aviació de les Alcubles.

Comparteix

Icona de pantalla completa