Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana que es puguen dissoldre els partits que es financen il·legalment

Compromís ha registrat al Congrés una proposició de llei de reforma del Codi Penal. La intenció de la formació és que els partits que es beneficien d’un finançament il·legal puguen ser suspesos temporalment d’activitat, que se’ls prohibisca rebre subvencions i, fins i tot, que puguen ser dissolts.

Amb aquesta iniciativa, Compromís pretén cobrir el buit que, al seu parer, existeix en la legislació espanyola. La normativa permet castigar individualment qui participa en estructures de finançament il·legal, però no els partits com a persones jurídiques que les munten o se’n beneficien.

“Existeix, doncs, un buit legal que permet la continuïtat d’aquelles organitzacions polítiques que provadament s’hagen beneficiat de l’activitat d’estructures muntades en el seu si amb l’objecte de procurar-los finançament per vies il·legals, tot i que es castiga les persones que les integren i més greument qui les dirigiren”, resumeix en l’exposició de motius de la seua proposició.

Compromís sosté que aquesta situació suposa un dèficit en la tutela penal a què té dret la ciutadania per a “salvaguardar-se d’aquelles actuacions que en matèria de finançament il·legal dels partits polítics resulten més perjudicials per a la salut democràtica de l’Estat”, és a dir, no les que cometen “individus aïllats”, sinó “xarxes organitzades pels partits”.

Amb aquests arguments, la coalició planteja introduir un nou apartat en l’article 304, tercer, del Codi Penal per a poder imposar multes d’un a cinc anys a les persones jurídiques responsables d’aquests fets. També demana que es contemple la possibiltat de dissoldre aquests partits, cosa que suposaria “la pèrdua definitiva de la seua personalitat jurídica, així com la de la seua capacitat d’actuar de qualsevol manera en el tràfic jurídic o dur endavant qualsevol classe d’activitat, encara que siga lícita”.

Tancament de locals

Així mateix, preveu la possibilitat de suspendre les seues activitats per un termini màxim de cinc anys, el tancament dels seus locals i establiments també per al mateix període i que se’ls prohibisca realitzar “les activitats en l’exercici de les quals s’haja comés, afavorit o amagat el delicte”. Aquesta prohibició podrà ser temporal o definitiva.

La reforma que impulsa Compromís també preveu la inhabilitació d’aquests partits per a l’obtenció de subvencions i ajudes públiques per a contractar amb el sector públic i per a gaudir de beneficis i incentius fiscals o de la Seguretat Social per un termini que no podrà excedir de 15 anys.

Per últim, planteja un apartat per a incloure-hi la possibilitat de la “intervenció judicial” amb l’objectiu de “salvaguardar els drets dels treballadors o dels creditors pel temps que es considere necessari”, mai superior als cinc anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa