Diari La Veu del País Valencià
Empar Marco voldria que à. emetera el 9 d’Octubre, però preveu que ho farà a final d’any

La directora general de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Empar Marco, ha complit el seu primer mes al càrrec i assegura que li encantaria “que el 9 d’Octubre hi haguera una emissió”, encara que assegura que no pot fer-ho “perquè seria erroni, no ho sé”. “El que volem és fer-ho bé, el més important és nàixer adequadament i sense pressions, que les pressions no ens facen equivocar-nos”, ha comentat Marco. Entre els fronts que ha abordat fins ara, ha dedicat bona part del seu temps a confeccionar la plantilla de la societat: “He fet moltes sumes i moltes restes, he valorat les necessitats en cada departament i, a mi, no m’ixen menys d’uns 500 treballadors. Aquesta serà la plantilla que plantege”.

Així ho ha assenyalat en una entrevista a Europa Press en què ha explicat que això no vol dir “que s’incorpore tota la gent de colp, però sí a poc a poc”. Aquest mig miler de treballadors, insisteix Marco, és la plantilla que, amb els números a la mà, considera necessària per a la plataforma multimèdia de mitjans de comunicació públics valencians que es pretén posar en marxa.

La directora general de la nova radiotelevisió pública afirma que, en aquest “intens” primer mes en el càrrec, ha pogut comprovar que hi ha “molts fronts oberts” que ha d’anar abordant amb, de moment, “poques mans”. En el cas del personal, assenyala que “la gent pensa que és arribar ací i contractar la gent i no és així”, perquè com a sector públic cal complir una sèrie de requisits, com cara confeccionar una plantilla “sencera i perfecta amb la seua classificació de llocs, “després s’ha de negociar amb els sindicats i rebre el vistiplau del Consell Rector, cosa que “fa que el procés vaja més lent”.

Una vegada aprovada la plantilla de la CVMC, amb el seu barem de mèrits, la de la societat “realment està feta, el que falta és la negociació amb els sindicats”. En aquest sentit, assegura que “cap dels extreballadors” de l’antiga RTVV li ha demanat una reunió i tampoc ha parlat amb els sindicats i que serà ara, passades les festes de Pasqua, quan convocarà les organitzacions sindicals per a començar a negociar.

En primer lloc, per als treballadors que es requeriran a la corporació, s’ha sol·licitat a la Direcció General de Tecnologies un mecanisme d’autobarem en línia per a accelerar el procés davant la previsió que “molta gent” es presente, de manera que els aspirants introduiran les seues dades, es farà l’autobarem i després es realitzarà una comprovació.”Aquest mecanisme costa de fer, ens han demanat un mes llarg i, fins que això no estiga preparat, no es pot obrir la borsa de treball”, ha dit.

Sobre el barem dels mèrits dels extreballadors, ha indicat que la puntuació d’aquests podria arribar a un 38,5% i, “segons totes les recomanacions, tot el que no passe del 40% entra dins de la proporcionalitat”, tal com s’ha acordat en la comissió bilateral amb l’Estat espanyol.

En el cas de les borses temporals per a la plantilla de la societat, creu que el barem serà “molt semblant” i el que canviarà seran els perfils. D’ací a “un any o any i mig” podria plantejar-se la convocatòria de proves selectives, encara que aquest és un extrem encara per decidir.

Barreja d’experiència i joventut

Preguntada pel perfil dels treballadors que seleccionaran per a la nova radiotelevisió, Empar Marco no dubta a manifestar la seua persistència que hi haja “una barreja” de perfils: “Això s’ha de construir amb els fonaments de l’experiència i també amb els del talent jove. Estic molt interessada que la plantilla siga un ventall molt ample “.

En aquest sentit, ha remarcat que hi haurà diferents perfils de periodistes, entre ells especialistes en xarxes socials, gestors web o SEO mànagers, “gent amb estudis recents o relativament recents” i que es complementarà amb persones que aporten la seua experiència en televisió, en ràdio o en esports, que vinguen d’aquest món “.

“És la idea en què estic obstinada des del primer dia, per a donar entrada a tothom i que no siga una cosa tancada només a plantilla anterior, sinó també de tota mena”, ha dit per a remarcar que els extreballadors de RTVV aporten “molta experiència” i vol comptar amb persones que sàpiguen “el que és treballar en un mitjà públic”.

Tot i això, ha posat èmfasi que seran mitjans “absolutament nous” i tenen per davant l’oportunitat de “nàixer com uns mitjans creatius i innovadors, com el que volen arribar a ser uns altres mitjans, amb redacció única, amb continguts amb valors”.

El nou nom “innovador”

Preguntada sobre quina valoració personal fa del nom triat per a la nova radiotelevisió, à. (a punt), Marco afirma: “És un nom innovador, està clar, a mi no se m’hauria ocorregut de tan innovador com és. No és lleig, és bonic, no sé si és el més adequat per a aquests mitjans, però em deixaré seduir per les empreses publicitàries, obriré la ment i deixaré que em convencen”. Ara s’està treballant en el desenvolupament de la marca i en aquesta recerca de nom i cognoms “es parla d’‘a punt mitjans’, d’‘a punt mèdia’”.

“El meu cronograma no s’ajustava a la realitat trobada”

Preguntada sobre si manté el termini de sis mesos per al començament d’algun tipus d’emissió, Marco ha explicat que quan va presentar el seu projecte “pensava que hi havia una série de coses ja molt preparades per a poder eixir en sis mesos”. No obstant això, ha admés: “El meu cronograma era molt bonic, però no s’ajustava a la realitat que m’he trobat”.

Una de les coses que esperava era que els plecs dels temes tecnològics, com ara l’equipament de la ràdio, la multicontinuïtat o el pas a l’alta definició estarien ja enllestits, però no ha estat així, segons el que pensa Marco, per a no “hipotecar el futur dels mitjans”. Ha posat com a exemple que s’està preparant el plec de l’equipament de la ràdio, però, atesa la quantia econòmica, s’ha de publicar en el Diari Oficial de la Unió Europea amb uns terminis de tres, quatre o fins a cinc mesos. Es tracta d'”un treball més invisible, però importantíssim, perquè si no tens aquest esquelet tecnològic no pots fer res”.

“Per molt que vulguem córrer no es pot, no és tan fàcil”, ha asseverat, i ha posat també com a exemple l’adquisició de la plataforma multimèdia, un procés en el qual s’estan valorant moltes empreses i veient necessitats. “No volem precipitar-nos”, ha recalcat. “És un procés llarg es vulga o no”, ha insistit.

à. serà “independent” i no “una arma”

Empar Marco ha assegurat davant l’existència de dubtes en alguns partits polítics respecte a l’objectivitat de la futura radiotelevisió valenciana que treballarà per a demostrar que “les armes de destrucció massiva són coses del passat i que el futur no apunta cap a les armes ni cap a la destrucció, apunta a uns mitjans que volen ser potents, públics de veritat, veraces, forts i objectius”. “Les coses es demostren treballant. Jo treballe des de la independència, no sóc política”, ha defensat.

Tampoc li afecten les crítiques al seu nomenament pel seu passat com a periodista i delegada de la cadena pública catalana TV3 al País Valencià perquè “sabia que venia en el càrrec” i, a més, intenta prendre’s les coses “tranquil·lament”. “Si hi ha algú que té intenció de fer mal, ja s’ho farà; jo vinc d’una televisió pública que m’ha ensenyat moltíssim. No renuncie a això i ja està, jo sóc d’ací, i punt”, ha insistit.

“La frescor amb què naixem crec que demostrarà que volem ser diferents al que hi havia”, assegura la directora general, que incideix que “la pràctica ho dirà, però s’ha fet un treball immens d’intentar que això tinga un altre aire”, ha asseverat.

Preguntada sobre la controvèrsia suscitada per l’article 20 del mandat marc, que faculta el Consell Rector a regular l’anomenat “dret d’accés” dels grups polítics i socials en la programació de la corporació, Marco ha admés que no li sembla “ideal”, però que “s’han establert mecanismes suficients perquè es contrareste” perquè hi haurà un Consell de Ciutadania o un Consell de Redacció.

Així, considera que “hi ha prou elements com perquè això no siga conflictiu”. “Podria haver-se redactat d’una altra manera? Sí. Però hi haurà molts filtres perquè això no siga manipulable i, si en algun moment es veu que crea problemes, es demanarà que es canvie”, ha dit.

Respecte al recurs plantejat per Pere Valencià –que també optava al càrrec de director general– contra el nomenament de Marco, aquesta ha assenyalat que aquest tema va ser abordat en el Consell Rector, però que aquest òrgan “no li ha donat importància. Pensen que van fer un procés legal”. Ella, personalment, no està “inquieta”per aquesta qüestió.

Valors i contingut

El seu objectiu al capdavant de la societat, ha remarcat, és treballar per a aconseguir uns mitjans “bons i creatius” i en què la societat valenciana es veja reflectida, després de l’experiència del passat: “Ací hi ha hagut una cosa que, per a mi, ha estat nefasta i és que els valencians no hem apreciat els nostres mitjans”.

Així, aposta per pensar, en primer lloc, en els valors que es volen transmetre a la societat valenciana per a, després, encarregar els continguts i no a l’inrevés. Per exemple, ha citat el compromís amb la lluita contra la violència de gènere i el fet que aquest valor es veja reflectit en una série de ficció; perquè “això és el que entra” a la gent.

Comparteix

Icona de pantalla completa