Diari La Veu del País Valencià
La longeva Fira postcrisi espera lectors a Vivers

La 52a Fira del Llibre de València ha alçat la persiana. Espera lectors, consumidors de cultura, que trobaran al passeig d’Antonio Machado –al bell mig dels Jardins de Vivers– l’edició més potent de la història. Més llibreries, editorials, estands i activitats que evidencien el múscul d’un sector que ha rebut el suport del president de les Corts, Enric Morera; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; la regidora de Cultura, Glòria Tello; la regidora d’Acció Cultural, María Oliver, i el síndic del PSPV, Manolo Mata. Tampoc no han faltat a la inauguració membres destacats del gremi, com el president de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), Jesús Figuerola; la presidenta del Gremi d’Editors, Dolors Pedrós, i de l’àmbit acadèmic, com el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, entre escriptors, editors i llibreters que han estant encapçalats pel president del gremi de llibrers valencians, Ignacio Larranz.

Rius de tinta han pres forma de lletra i il·lustració per a configurar una fira feta per la gent i per a demostrar que malgrat la crisi –econòmica i del sector– el llibre “sempre ha estat ací”, ha recalcat Larranz en el seu discurs inaugural. El llibre ha hagut d’adaptar-se davant de diferents revolucions, com la digital, un colp que s’ha resolt amb empat. El llibre imprés, amb edicions acurades, conviu en harmonia amb el format digital. Passada la tempesta, aquesta Fira del Llibre és la de la “continuïtat”, la de seguir vius i dempeus i, de fet, “mai hem celebrat tantes efemèrides en una sola edició”, ha conclós el president dels llibreters valencians.

El seguici ha visitat cadascun dels indrets dels Jardins de Vivers on es llegia, s’escoltava o es contemplava literatura i il·lustració, perquè aquesta Fira també celebra el 20é aniversari de l’Associació de Professionals i d’Il·lustradors de València (APIV). “En la literatura s’arreplega la vida”, ha citat la regidora de Cultura, Glòria Tello, i d’històries i visions del món hi ha una gran quantitat per a triar en cada estand d’una Fira “postcrisi”, com l’ha qualificada Albert Girona.

Totes les institucions –les Corts, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports i l’Ajuntament de València– han mostrat la voluntat i la decisió de seguir treballant braç a braç amb el sector, i concretament amb el llibre i la literatura, que viu fins l’1 de maig una fita destacada en el panorama estatal, on la de València és la segona fira més important. En aquest sentit, Girona ha reconegut que el foment de la lectura continua sent una “assignatura pendent”. El secretari autonòmic ha ressaltat que el sector del llibre “batega”, tot parafrasejant i lloant la il·lustració del cartell de la Fira del Llibre –a càrrec de Julio Antonio Blasco, Sr. López–. “Tenim creadors, llibreries, més editorials, però ens falten lectors” per a capgirar la situació –amb un índex de lectura en castellà del 53% i entre el 2 i el 3% en valencià–. La conselleria i FULL redoblaran esforços per a tractar de canviar la situació el més aviat possible.

Per davant queden dues setmanes d’una festa del llibre que aspira a superar les xifres de rècord de l’anterior edició –amb mig milió d’assistents i uns ingressos per vendes de 850.000€–. En aquest sentit, els organitzadors han rebut la felicitació i l’arenga del president de les Corts, Enric Morera, qui ha demanat que es faça el possible per aconseguir una indústria cultural potent i per arribar al 7% del PIB, una xifra similar a la generada pel mateix segment productiu a França.

Comparteix

Icona de pantalla completa