Diari La Veu del País Valencià
Guardamar del Segura es converteix en la capital del putxero
El putxero és un dels plats que envaeixen les cuines valencianes des de Vinaròs fins a Guardamar del Segura. Amb diferents varietats i formes de cuinar-lo, és juntament amb la paella, un dels plats més importants de la gastronomia valenciana.
Del 24 d’abril a l’1 de maig, Guardamar del Segura (Baix Segura) es convertirà en l’epicentre del putxero amb la celebració de la Setmana Gastronòmica del Putxero, on participaran set restaurants d’aquest municipi. A més, aquesta compta amb el suport de l’Ajuntament i ACYRA (Asociación de Cocineros y Reposteros de Alicante), juntament amb AFIC, Generalitat Valenciana, Àrea Comercial de Guardamar i l’Associació de Restauradors de Guardamar.
Guardamar acull per primera vegada aquest esdeveniment i tal com explica al Diari La Veu Gisela Teva, regidora de Promoció Econòmica, “la idea va sorgir l’any passat arran d’un fòrum de gastronomia que realitzà ACYRA i tot combinat amb el putxero, que és el plat més típic de la nostra localitat, va servir per organitzar aquesta setmana l’efemèride en què participaran els restaurants Hotel Restaurant Guardamar, La Brújula, Hotel Edén del Mar, Los Rosales, Chema, Hotel Quino i Restaurant Pil Pil”.
Segons explica Gisela Teva, l’objectiu d’aquest esdeveniment és “dinamitzar l’activitat econòmica del poble, a través de la gastronomia que, combinada amb els atractius de Guardamar, com són la platja, la història i el patrimoni, es por convertir en un bon referent a la comarca”.
La regidora explica que el putxero està molt arrelat entre els veïns i el dia de Nadal en totes les cases “no falta aquest plat amb la pilota, i des de l’Ajuntament amb aquesta iniciativa es vol donar a conèixer aquest plat als forasters. Un altre objectiu, molt important, de la Setmana Gastronòmica és que siga un focus d’atracció de visitants”.

L’Ajuntament amb aquesta iniciativa vol que la Setmana Gastronòmica siga un focus d’atracció de visitants

En la inauguració de l’esdeveniment, el dia 24 d’abril, se celebrarà un fòrum sobre el putxero que dirigirà Jesús Fernández, president d’ACYRA, i hi intervindran com a ponents José Ánglel Pérez, vicerrector i catedràtic de la Universitat Miguel Hernández; Mayte Morete, bloguera gastronòmica, i Gloria Alarcón, ambaixadora del bullit madrileny.

L’origen del bullit madrileny es remunta a l’època musulmana i ja en l’època cristiana se li afegeix el porc. Des del segle XV ha sigut un plat de reis, nobles i plebeus.
El putxero era abans de l’aparició del gran consum de la paella, una menjar quasi obligat els diumenges i dies festius i fins i tot els dijous a terres valencianes, sense oblidar mencionar el de Nadal (putxero de Nadal) que és el més ric i sumptuós, amb la presència indiscutible de les pilotes, que és l’ingredient que el distingeix dels putxeros d’altres regions.

Comparteix

Icona de pantalla completa