Diari La Veu del País Valencià
El Consell del PP va contractar almenys 38 milions amb empreses de ‘Taula’

Quan l’exgerent d’Imelsa, Marcos Benavent, va declarar davant del jutge que els diners que comptava al cotxe en companyia d’Alfonso Rus eren “el famós 2 o 3 per cent de comissions de tothom” va llançar una ombra de sospita sobre tots els contractes que les empreses implicades en el ‘cas Taula’ havien signat no només amb l’Ajuntament de València, sinó amb qualsevol administració pública.

Aquesta lògica del suborn que va permetre al propietari principal del grup Engloba de comunicació, José Adolfo Vedri, endur-se els contractes municipals de la Mostra de Cinema i de la construcció del centre cultural La Rambleta obliguen a investigar els encara més sucosos contractes amb molts departaments de la Generalitat.

El treball el porta la Unitat de Recuperació d’Actius, dependent del director general de Relacions amb les Corts, Antonio Torres. La principal dificultat és que es tracta de molt de temps, moltes conselleries, moltes empreses i molts contractes. Una quinzena de societats propietat de Vedri i del seu soci, José Martí Almenar, o de tots dos alhora, van facturar almenys 38 milions d’euros entre 1999 i 2014 a 11 conselleries i algunes empreses del sector públic empresarial de la Generalitat.

Engloba va ser proveïdor de la Generalitat durant els mandats d’Eduardo Zaplana, José Luis Olivas, Francisco Camps i Alberto Fabra. L’esclat del ‘cas Taula’ va revelar els detalls de les relacions entre Vedri, Benavent, la regidora María José Alcón i el seu exmarit i president de la Fundació Jaume II el Just, Vicente Burgos. Però, ja Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’, havia advertit en una de les trucades telefòniques que el van catapultar a la banqueta dels acusats que la trama Gürtel només s’enduia “les molles” dels contractes de comunicació del Consell i que era Engloba la perceptora del pa sencer.

El gerent de la Fundació Jaume II el Just, Vicente Burgos, compareix davant dels mitjans després de prestar declaració a la Ciutat de la Justícia de València

Engloba 38-‘Gürtel’ 7

Les xifres detectades fins ara per la Unitat de Recuperació confirmen la percepció del lloctinent de Francisco Corea a València, “amic de l’ànima” de Francisco Camps. Els 38 milions d’Engloba contrasten amb els poc més de 7 recaptats pel ‘Bigotes’ durant la seua llarga temporada de recol·lecció per les conselleries i la seu del PPCV. ‘Gürtel’ es va estrenar amb un mos important amb el contracte de FITUR de 2005, renovat els tres anys següents, i va arribar al cim amb l’exacció de Canal 9 amb la visita del Papa. Però, els contractes menors i fraccionats, la pluja fina i contínua de petites adjudicacions a penes va sumar 1,1 milions.

Si els recuperadors de diners públics de la Generalitat poden demostrar que els 38 milions d’Engloba suportaven el 2 o el 3% de suborn, la quantitat mínima reemborsable pot anar dels 760.000 euros fins a 1.140.000. La unitat dirigida per Antonio Torres aportarà tota la documentació al jutjat, però cada departament i empresa pública afectada haurà d’estudiar l’estratègia de rescabalament, que podria suposar fins i tot la personació de cada conselleria en el procés judicial.

El ‘cas Taula’ és un més de la trentena de processos judicials per corrupció on la Unitat de Recuperació d’Actius ha posat la lupa. Emarsa, la compra de Valmor i el Palau de les Arts hi destaquen en una tasca que aspira a la recuperació de 50 milions d’euros. La preocupació principal i un dels motius de l’existència de l’òrgan és que la durada i la varietat dels processos puguen produir oblits i que no es demane a temps l’execució de sentències i la investigació patrimonial dels condemnats a tornar els diners públics.

Comparteix

Icona de pantalla completa