Diari La Veu del País Valencià
El Ple de Riba-roja aprova la celebració d’un debat anual sobre l’actualitat municipal

La convocatòria se celebrarà cada any durant el mes de juny

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics una proposta de Ciutadans per a celebrar anualment un debat públic sobre l’estat del municipi amb la finalitat principal de tractar tots els temes que afecten la localitat al llarg de l’últim any. La moció va tirar endavant amb els vots de l’equip de govern -PSPV, Compromís i Esquerra Unida- i Riba-roja Pot.

El text de la moció confirmada a Riba-roja de Túria preveu que els debats tinguin lloc al llarg del mes de juny de cada any, coincidint amb l’any de la legislatura, per poder tractar tots els temes esdevinguts durant el citat període en la localitat. En el mateix es debatran assumptes “de competència municipal i aquells altres que, sense ser-ho, hagen suposat algun tipus d’actuació de l’equip de govern i dels partits de l’oposició”.

La proposta considera que aquest tipus d’iniciatives permet a la ciutadania “conèixer de primera mà la política duta a terme pel govern local” a imatge i semblança dels que es realitzen des de fa anys en altres àmbits, especialment els de l’Estat i els debats autonòmics que se celebren a les respectives seus parlamentàries.

El format proposat per la formació Ciutadans estableix que tindran un caràcter anual durant el mes de juny que no coincidisca amb l’habitual sessió plenària ordinària i amb un horari vespertí amb l’ànim de propiciar una major presència i participació durant el mateix per part dels veïns de Riba-roja que podran interessar-se pels temes d’actualitat.

Així, la sessió del debat municipal s’iniciarà amb una intervenció de l’alcalde sobre la situació general de la localitat i de les línies mestres de la seua acció de govern, amb una durada màxima de temps de vint minuts, segons fixa la moció aprovada pel ple de la localitat a instàncies de Ciutadans. A continuació, intervindran els portaveus de cada grup polític, de major a menor representació plenària, durant altres vint minuts. Posteriorment, l’alcalde respondrà a cada qüestió plantejada pels grups polítics en una intervenció conjunta durant altres deu minuts. Cada grup polític, per la seua banda, podrà replicarà durant deu minuts com a màxim.

La sessió del debat sobre la situació del municipi es tancarà amb cinc minuts per part de l’alcalde que donaran pas, finalment, al torn de preguntes per part del públic assistent.

La moció justifica aquesta proposta en honor de la transparència i la informació necessària sobre els assumptes d’interès públic. “Després de molts anys amb multitud de casos de corrupció i d’exageracions urbanístiques, entrem en una nova fase en la qual els veïns ens exigeixen major transparència i participació, per això, molts Ajuntaments del nostre país han incorporat als seus reglaments d’obligació de convocar anualment un ple extraordinari monogràfic per debatre sobre l’estat del municipi”, especifica el text aprovat.

Comparteix

Icona de pantalla completa