Diari La Veu del País Valencià
Una nova llei de cooperació per a evitar un altre ‘cas Blasco’

El govern valencià continua fent passos per a desfer-se de l’herència reputacional que va rebre de l’executiu anterior. El ple del Consell va aprovar ahir el Projecte de Llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible que entre altres objectius pretén convertir-se en una nova eina de treball “per a recuperar l’honor perdut”.

“Hem canviat de dalt a baix tota la política que s’havia fet fins ara en matèria de cooperació per a tancar una de les pitjors etapes que hem viscut els valencians”, explica el director general de Coorperació. Federico Buyolo es refereix al ‘cas Cooperació’ –dividit judicialment en tres peces–, un dels més greus i més mediàtics que va acabar amb el tancament a la presó de Rafael Blasco. L’exconseller de Solidaritat va ser condemnat a sis anys i mig per frau en les ajudes que es van desviar des de la seua Conselleria a la Fundació Cyes per a projectes a Nicaragua. Les altres dues peces encara estan pendents de ser jutjades. La segona també afecta el desviament de diners públics a suposats projectes d’ONGs per al tercer món. I l’última peça investiga el parador dels 175.000 euros destinats a la construcció d’un hospital a Haití després del terratrèmol que va sotragar el país antillà.

El projecte, que s’ha elaborat durant més d’un any per la voluntat de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació d’aconseguir el major consens possible amb tot el sector, també pretén posar fi a les contínues retallades practicades per l’anterior executiu del Partit Popular. “L’objectiu és arribar al 0,7% del pressupost, atés que amb el PP el percentatge tan sols era del 0.01, és a dir, tres milions d’euros. Amb aquest govern la xifra supera els 18 milions”, subratlla el director general, especialment satisfet perquè la llei ha obtingut el suport unànime del Consell Valencià de Cooperació.

Referència per a altres territoris

Així, el text normatiu crea un nou model valencià en matèria de solidaritat orientat a modernitzar i adaptar la llei a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU per al territori valencià. Una qüestió en què el País Valencià s’ha convertit en referència per a altres autonomies i regions. “Al setembre organitzarem una trobada internacional de regions que treballen per l’ODS. Estem construint aliances amb països com Mèxic i Tunísia i zones com la Toscana d’Itàlia, que també estan implicades en aquest projecte i volem que vinguen a contar-nos què estan fent”, avança Buyolo al Diari La Veu.

Manuel Alcaraz, conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació / GENERALITAT VALENCIANA.

El director general també subratlla que hi ha altres autonomies que s’han fixat en la llei valenciana per a elaborar-ne de pròpies, com és el cas d’Extremadura i Andalusia. “És que el govern espanyol no està fent absolutament res”, critica Buyolo. El també exdiputat socialista al Congrés apunta que sense el treball de base de les associacions valencianes la llei no seria tan bona. “Si som líders en col·laboració amb els més desfavorits és pel que han fet al llarg d’aquest anys”, valora.

La futura llei inclou com a prioritats de la cooperació valenciana al desenvolupament el suport en les àrees de major pobresa i desigualtat; en aquelles en què es produïsquen transgressions greus i generalitzades dels drets humans; en conflictes o situacions d’emergència humanitària; pobles i paisatges més empobrits, amb majors fluixos migratoris i de població refugiada; a més d’aquells països que presenten pitjors indicadors de desenvolupament humà de la infància.

Així mateix, la transparència, la redempció de comptes i l’avaluació de les actuacions guanyen un pes important en la nova llei amb l’objectiu de garantir l’accés i la disponibilitat d’informació sobre els desemborsaments de l’ajuda oficial al desenvolupament.

Comparteix

Icona de pantalla completa