Joaquín Collado, el fotògraf de la gent singular

PhotOn Festival organitza la primera exposició urbana en autobusos i marquesines d’EMT
/ València
23 abril 2017 01:00h

Joaquín Collado va nàixer a València el 1930 i de manera autodidacta va aprendre a fotografiar la seua ciutat natal buscant la vida, el vessant humà i els detalls de la gent anònima a qui retratava. Així ho explica al Diari La Veu després de saber que el PhotOn Festival ha organitzat la primera mostra urbana dissenyada per a exposar-se en autobusos i marquesines de l’Empresa Municipal de Transports (EMT). Una exposició innovadora que servirà d’homenatge al vell fotògraf valencià.

L'extreballador de banca ha retratat des de fa més de 50 anys la València antiga. La seua mirada ha estat sempre atenta al carrer, buscant l'instant decisiu. "Normalment feia fotografies de tema humà, ocasionalment paisatge, però sobretot volia aconseguir una història”, raona el fotògraf.

Amb una Nikon Ftm a les mans, Collado s'endinsava en el barri xinés d’una València grisa, buscant un grup de gitanos o passejant sempre a l’aguait per la plaça de Sant Esteve. Explica que el seu objectiu tenia predilecció per les fotos individuals amb les quals poder muntar una història. "Un dia –recorda– vaig veure uns xiquets jugant a burro, vaig negociar amb ells per fer-los unes fotos i, quan ho van consentir, vaig traure la meua Nikon”. Tanmateix, remarca que mai no ha estat un fotògraf incisiu. La idea sempre ha estat contar una història, buscar el moment d'aconseguir eixa imatge que diu alguna cosa. Collado insisteix que "calia negociar" amb els protagonistes per traure la foto d'eixa "gent singular" que feia la vida al centre històric. Aquell mercat, a la plaça de Nàpols i Sicília, tenia unes "ombres interessants, amb una llum que podies dominar". Amb el temps, aquell mercadet de peculiaritats artístiques es traslladà al pàrquing de Mestalla, on la llum és indomable, on "el sol et cau damunt", es lamenta.

©Joaquín Collado

Amb 86 anys, si haguera de contar una nova història de la València actual, no s'ho pensa, tornaria al cor d'una ciutat que a partir del 2 de maig comptarà amb vint marquesines –quinze de les quals formaran un circuit al voltant de l'Ajuntament de València i cinc a l'avinguda Blasco Ibáñez– i dos autobusos de l'EMT que lluiran vinils promocionals del PhotOn Festival amb què es pretén establir un diàleg amb els ciutadans. "A través del circuit creat per les marquesines volem posar el ciutadà en contacte amb l'obra", explica a aquest diari la també fotògrafa Tania Castro, que comissaria l'exposició. Al remat, es tracta també de divulgar l'obra d'un fotògraf històric valencià, les imatges del qual "recorden a les dels grans fotògrafs del segle XX com Robert Capa, Cartier Bresson o Robert Doisneau", afirma l'organització en un comunicat.

Concurs en Instagram

L'exposició urbana –que compta amb la col·laboració del Cercle Collado i de l'Agrupació Fotogràfica Valenciana– forma part de la programació oficial de PhotOn 2017 i es complementarà amb un periòdic de tiratge limitat amb informació sobre l'obra del fotògraf homenatjat. Conjuntament, l'EMT i PhotOn Festival han organitzat un concurs de fotografia en Instagram per documentar València en blanc i negre i que servisca d'homenatge col·lectiu. El concurs començarà el 25 d'abril i acabarà el 6 de maig i els participants han de fer servir l'etiqueta #PhotonambEMT.

PhotOn Festival està organitzat per un equip de professionals del fotoperiodisme i la comunicació que lluiten pel foment del fotoperiodisme com a eina de canvi social. Aquesta és la setena edició que compta amb xarrades, projeccions nocturnes, visionats de portafolis i el circuit expositiu pels principals espais culturals del centre de València. A banda, el festival ofereix una de les beques més importants de l'Estat amb 12.000 euros en premis.

next