El PP serà l'únic partit que no assistirà a l'acte de les Corts contra els PGE

PSOE, Compromís i Podem acusen el PPCV d’estar sotmés als dictats de Génova per no anar a l'acte convocat el 25 d’abril, al qual sí que acudirà Ciutadans
/ València
22 abril 2017 01:00h

La reculada del PP valencià –anunciada dijous passat– a participar en l’acte previst el pròxim 25 d’abril per a fer front comú contra l'"injust" i "discriminatori" tracte que pateix el País Valencià per part dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2017, ha provocat una allau de crítiques dels portaveus i representants dels partits de l'Acord del Botànic. Ciutadans no s’ha pronunciat sobre aquesta absència. 

El que més ha molestat de la marxa enrere dels diputats i senadors del PPCV en la trobada convocada pel president del Parlament valencià és, d'una banda, que l'anunci suposa un incompliment del suport donat pels diputats 'populars' a la declaració institucional aprovada per unanimitat el passat 5 d’abril a les Corts i, de l'altra, que deixa entreveure que la formació que lidera Bonig actua totalment al dictat de la direcció del partit que presideix Mariano Rajoy des de Génova.

El president de les Corts, Enric Morera, davant l'anunci de la negativa del grup a participar en l'acte del proper dimarts, ha recordat, en un comunicat, que "amb aquesta reunió es dóna compliment al punt quart de la Declaració Institucional del 5 d’abril passat", la qual, subratlla, està "signada per tots els grups". Morera ha convocat el proper dimarts, a l’hemicicle, els diputats i senadors de les circumscripcions valencianes per a celebrar una trobada amb els portaveus de les Corts "amb la finalitat de tractar una posició valenciana davant les inversions previstes als PGE de 2017".

Mata (PSPV): "El PP ha obligat els diputats valencians a incomplir la resolució" 

També sobre l’absència del PP, el portaveu del grup socialista a les Corts, Manolo Mata, ha assegurat que el PPCV està "totalment intervingut" per Gènova. Així, Mata creu que la direcció estatal del PP ha "obligat" els diputats i senadors del PP valencians a "incomplir" una resolució de les Corts aprovada per unanimitat. En aquest sentit, ha "lamentat" que, en lloc d'apostar per defensar els drets dels valencians, Isabel Bonig "haja optat per fer saltar per l'aire l'acord i el consens en pro d'un millor finançament i més inversions" per al País Valencià. I això malgrat que, segons ha destacat, eren "precisament" els diputats i senadors del PPCV "els qui més esperàvem, perquè són ells els qui estan donant suport diàriament al Govern que es nega a canviar el model de finançament", que "retalla" drets i "margina" els valencians enfront de la resta d'autonomies.

Ferri (Compromís): "Estem farts de traïcions com les de Bonig i el PPCV"

Més dur encara ha estat el síndic de Compromís, Fran Ferri, per a qui l'absència del PP suposa "una greu deslleialtat" cap als ciutadans a què representen. "Estem farts de traïcions com les de Bonig i el PPCV a la reivindicació d’un tracte just a l'Estat", ha emfatitzat Ferri, atés que, ha indicat, "a l’hora de la veritat anteposen els interessos del seu partit als dels valencians". Per aquesta raó, per a Ferri, Bonig i el PPCV "no són de fiar", ja que firmen una declaració en què es convoca l’acte reivindicatiu del 25 d’abril "per a després desmarcar-se del que han signat".

Oltra: La "marxa enrere" del PPCV suposa que firmaren "pel què diran"

En la mateixa línia, també la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, ha criticat –en la roda de premsa posterior al Ple de Consell– la "marxa enrere" del PPCV. "Si u firma perquè la Comunitat tinga un tracte just en inversions i, quan s'ha de materialitzar l'acord, es fa enrere, és signar pel què diran", ha lamentat. En relació amb el finançament injust previst als PGE, Oltra ha assegurat no entendre per què la valenciana és l'última autonomia en inversions. La també consellera ha lamentat, especialment, la diferència de 286 euros per habitant amb la que més en rep: "El tema no és tant ser l'últim, sinó que la diferència entre els 109 euros per habitant al País Valencià i els 400 d'altres comunitats és molta. És que ens quadrupliquen!". 

Inversió territorialitzada de l'Estat al País Valencià.

Montiel (Podem): "L’absència del PP és un menyspreu de Rajoy a la Comunitat"

Per al síndic de Podem, Antonio Montiel, el PPCV confirma "el menyspreu" del president Rajoy cap al País Valencià i els valencians. Per a Montiel és "senzillament vergonyós". "Els valencians –ha criticat el diputat de Podem– no ens mereixem representants polítics submisos davant dels respectius aparells estatals, sinó gent valenta que ens defense ací i davant Madrid".

Alexis Marí (C's) sí que assistirà, però no els diputats al Congrés

Finalment, i pel que fa a Ciutadans, fonts del partit liderat per Albert Rivera han confirmat a Diari La Veu que el portaveu de C's a les Corts, Alexis Marí, sí que hi assistirà, tot i que han puntualitzat que els diputats d’aquesta formació al Congrés no estaran presents "per qüestions d’agenda". Vicente Ten, número 1 de la llista per València, té comissió de pressupostos a Madrid eixe matí.

Descargas

next