Guardamar del Segura commemora per primera vegada el 25 d'abril

El municipi del Baix Segura, amb majoria castellanoparlant, realitzarà un acte aquest dissabte, 29 d'abril, on celebrarà l'efemèride amb música i poesia valenciana
/ Guardamar del Segura
25 abril 2017 01:00h
Alguns membres de l\'entitat cívica de visita cultural a València.

El municipi Guardamar del Segura commemorarà per primera vegada en la seua història un 25 d'abril. El poble, de parla majoritàriament castellana a causa de la seua geolocalització, compta amb l'associació La Gola, impulsora de l'acte i de moltes altres activitats que reforcen i impulsen la cultura valenciana al llarg de l'any. L'esdeveniment tindrà lloc el pròxim dissabte 29 d'abril, a partir de les 20 hores, a la plaça del Mercat de la localitat.

Hui es compleix el 310 aniversari del dia que es commemora la derrota de la Batalla d'Almansa, el 1707, i la pèrdua dels furs per part dels valencians, que van patir la prohibició de la seua llengua. Per eixe motiu i amb el record de la lluita present, a Guardamar del Segura es farà un acte en què es llegirà el poema La Batalla d'Almansa, de la poetessa de Santa Pola Maria Sempere Montiel, acompanyat de la lectura d'un manifest referit a l'actual situació del País Valencià i d'un recital de la cantautora Gem, que interpretarà temes del seu nou disc Dent de Lleó.

L'associació cultural La Gola és una entitat cívica que va nàixer el 1995 a la localitat de Guardamar del Segura. El seu president, Francesc Aracil, conta que el col·lectiu va ser creat fa 22 anys "per un grup de persones amb consciència valenciana que volien donar suport a l'ensenyament en valencià als centres educatius de la població".

En un municipi que ha duplicat la població durant aquestes dues dècades i que compta amb una gran part de nouvinguts de fora del País Valencià, l'associació ha volgut "mantindre la presència pública del valencià a través de diverses actuacions en els àmbits cultural i de conscienciació social", com ara l'organització de la Festa Estellés o del Correllengua, entre moltes altres. Enguany, se suma a aquestes activitats la commemoració del 25 d'abril per a aconseguir que "l’Ajuntament de Guardamar del Segura utilitze més el valencià en tots els àmbits públics" 

next