Diari La Veu del País Valencià
La vicepresidenta de la Diputació de València, identificada per la policia per parlar en valencià

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha denunciat a través del seu Facebook que ha sigut “requerida” a expressar-se en castellà per la policia espanyola. Segons explica Amigó, els fets han ocorregut durant l’acte convocat davant les Corts per a reclamar una millora en les inversions territorials dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Primerament, se’ls ha acostat una parella d’agents per a demanar-los qui era el responsable de la concentració. Com a resposta, Amigó els ha informat que es tractava d’un acte convocat per la presidència de la Cambra. “Acte seguit m’han convidat, per dir-ho d’una manera subtil, a parlar en castellà, cosa a què jo m’he negat, ja que això suposa una vulneració dels nostres drets com a valencianoparlants”, continua Amigó. Seguidament, segons la versió d’Amigó, la policia li ha demanat identificar-se, cosa que ha fet la vicepresidenta.

Discriminació lingüística

“Sincerament, encara estic al·lucinada amb tot el que ha passat”, explica la vicepresidenta al Diari La Veu, qui denuncia que hui ha patit una clara discriminació lingüística. “Sols m’havia passat un vegada, quan tenia 25 anys i una parella de la Guàrdia Civil va parar el cotxe en què anàvem unes amigues a l’entrada de Bonrepós. També ens van identificar i escorcollar el vehicle per parlar en valencià. Sembla mentida que les coses no canvien, tot i les declaracions del delegat del govern, Juan Carlos Moragues, assegurant que farà el possible perquè millore el coneixement de la llengua dels agents”, explica la també regidora de Bonrepòs i Mirambell.

La vicepresidenta subratlla que, en tot moment, ha mantingut una actitud respectuosa cap al policia que se li ha acostat mentre saludava les persones de Joves PV que estaven esperant el president de les Corts al carrer. “M’ha preguntat en diverses ocasions per si la convocatòria estava autoritzada i jo simplement li he dit que preguntara als seus companys que estaven a les portes de les Corts”, continua la diputada. Segons Amigó l’agent l’ha instat repetidament a expressar-se en castellà perquè “no l’entenia”.

La resposta de la vicepresidenta ha sigut clara: “Doncs, mire, té un problema si no m’entén perquè conec els meus drets i continuaré parlant en valencià”. Acte seguit, i segons explica la diputada, és quan li ha demanat la identificació. “He tingut claríssim que m’ha demanat la filiació per expressar-me en la llengua pròpia”, denuncia Amigó. “Davant la meua protesta –continua– i de la gent que també demanava que l’identificaren per parlar en valencià, l’agent ha dit que aquesta no havia sigut la causa, però no m’ho crec”.

Tanmateix, i segons informa Europa Press, la identificació no ha tingut cap relació amb la llengua utilitzada per Amigó quan s’ha adreçat als agents. Fonts del cos de seguretat han explicat que davant una concentració a les Corts quan se celebra un acte institucional amb presència de múltiples autoritats i del qual la policia no té coneixement, els agents sols demanen per la persona responsable per si poguera derivar-se algun tipus de responsabilitat administrativa.

Comparteix

Icona de pantalla completa