El Magnànim recupera la Biblioteca d'Autors Valencians

La col·lecció fundada per Joan Fuster recupera el disseny històric de les cobertes
/ València
26 abril 2017 01:00h
Coberta dels dos llibres amb què l\'Institució Alfons el Magnànim recupera la Biblioteca d\'Autors Valencians

La Biblioteca d’Autors Valencians, històrica col·lecció de la Institució Alfons el Magnànim, fundada per Joan Fuster el 1981, presenta en la Fira del Llibre de València els dos primers títols publicats en la nova etapa que ara comença i que serà dirigida per Enric Sòria: els Diàlegs de Joan Lluís Vives i la novel·la Ícar o la impotència d’Artur Perucho.
 
La col·lecció va nàixer amb l’objectiu de posar a l’abast del públic lector valencià obres d’autors valencians de totes les èpoques i, després de Perucho i Vives, Sòria anuncia "sorpreses interessants" en aquesta col·lecció. Com a part de la recuperació de l’esperit inicial de la Biblioteca, Fèlix Bella ha recuperat el disseny original de les cobertes i ha actualitzat amb elegància la composició tipogràfica. A més, l’enquadernació amb tapa dura i les sobrecobertes atorgaran a la col·lecció més resistència, major solidesa i millor llegibilitat.
 
Vives en valencià
El Magnànim publica per primera vegada Lluís Vives en valencià i ho fa amb els Diàlegs, l’obra més reeditada i traduïda de l’humanista valencià. Redactada com un manual per aprendre llatí, els vint-i-cinc col·loquis que la componen són una peça literària notable, no exempta de teatralitat, un quadre dels costums de les ciutats europees de principis del segle XVI i un tractat educatiu i moral. Per a aquesta edició, Francesc J. Hernández ha actualitzat l’acurada traducció de Josep Pin i Soler publicada en 1915.

Una novel·la poc coneguda de Perucho
Ícar o la impotència fou escrita a París i publicada a València el 1929. La novel·la planteja la frustració i la recerca d’equilibri d’un jove que, incapaç d’assolir els seus ideals a València i Barcelona, passa una temporada a París, on es realitza sexualment, però fracassa sentimentalment. Amb ella, Artur Perucho obria una porta d’entrada a la modernitat (temàtica i formal) a la literatura valenciana. Desgraciadament, la Guerra Civil i el Franquisme trencaren amb eixa modernitat i la novel·la restà pràcticament desconeguda i introbable. Ara, el Magnànim la recupera amb edició i estudi del professor Josep Palomero, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

next