Diari La Veu del País Valencià
El Palau de la Música s’atreveix amb la multitudinària simfonia ‘Dels Mil’

El Palau de la Música ha vist en la celebració del 30é aniversari de l’auditori –que va ser exactament el passat dimarts 25 d’abril– l’ocasió idònia per a atrevir-se amb la multitudinària Simfonia núm. 8 de Gustav Mahler, la també coneguda com ‘Dels Mil’. No en seran tants com se sobreentén en el malnom atribuït per l’empresari Emil Gutmann –que no va agradar gens ni mica a Mahler–, però, en aquesta ocasió, la xifra de músics i cantants que ompliran la sala Iturbi de l’auditori municipal arribarà als 460 intèrprets.

Aquest divendres tindrà lloc el primer d’aquests concerts, que es repetirà dissabte, i amb el qual acabarà la setmana festiva al voltant de l’efemèride. Sota la direcció del titular, Yaron Traub, la sala principal comptarà amb l’Orquestra de València, que reforçarà les parts que la monumental partitura exigeix –el mateix compositor indicava que es doblaren els vents i les cordes en les sales més grans–, mentre que les parts vocals estaran a càrrec del Cor de la Generalitat, el Philharmonia Chorus, l’Orfeó Valencià i l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats. L’elenc de veus solistes està format per les soprano Ricarda Marbeth, Julia Novikova i la valenciana Ofelia Sala; les mezzosoprano Theresa Kronthaler i María Luisa Corbacho; el tenor Nikolai Schukoff; el baríton José Antonio López, i el baix Alfredo García.

La Simfonia núm. 8 de Mahler no s’interpretava al Palau de la Música des del 1990. / INMA ROMEU

La composició, que té una durada aproximada de més d’una hora i mitja, està repleta d’efectes orquestrals i d’una alta exigència vocal. Encara que durant l’últim terç del segle XX i d’aquest segle XXI es programa amb regularitat a Europa i a Amèrica del Nord, a l’Estat i al País Valencià no és gens habitual, ja que la dificultat interpretativa, juntament amb la dificultosa producció de l’obra, que sovint porta aparellat un elevat cost econòmic i la manca d’espais adients, tant per capacitat com per l’acústica, fan de la Huitena Simfonia una obra quasi absent a les programacions dels grans auditoris valencians.

Al Palau de la Música no s’interpretava des de l’any 1990 i no va ser fins al 2010 que l’auditori va tractar de programar-la dins del Cicle Mahler, on es van incloure les deu simfonies del compositor austríac. La Simfonia núm. 8 figurava en el cicle però, finalment, s’acabà suprimint del programa per falta de pressupost.

Seu d’una jornada tècnica

L’auditori del cap i casal acollirà una jornada tècnica, tot coincidint amb el Dia Internacional de la Prevenció de Riscos Laborals, on s’abordarà un monogràfic al voltant de les mesures d’emergència i prevenció de riscos laborals en edificis públics, on, a més, es comptarà amb experts en la matèria. D’aquesta manera, l’edifici ha passat de no tindre garantida la seguretat dels usuaris i els treballadors, com així deixà palés l’auditoria externa que va encarregar la presidència de l’auditori, a comptar amb un pla d’emergències i ser la seu d’altres auditoris i teatres de l’estat que es reuneixen a València.

Per altra banda, fora de la setmana festiva al voltant dels 30 anys del Palau, l’auditori inaugurarà l’exposició permanent, que serà la primera mostra museística de la ciutat dedicada a la música, l’orquestra, l’edifici i els músics que han deixat empremta al seu pas pel Palau, mentre que, abans que acabe aquest any 2017, serà la seu d’un Congrés Internacional de Música que tindrà com a punt neuràlgic l’edifici de l’antic llit del Túria.

Comparteix

Icona de pantalla completa