Diari La Veu del País Valencià
El fabricant de cosmètica de Mercadona: proveïdor però no captiu

El principal proveïdor de cosmètica de Mercadona fa un gir en el seu negoci. El grup valencià RNB Cosméticos ha signat un acord amb la principal cadena de supermercats del Regne Unit, Tesco. L’acord, avançat per Voz Pópuli, implica que la companyia fabrique trenta referències per al gegant britànic, entre cremes solars i facials. El moviment separa part de l’activitat (i del risc) d’RNB de Mercadona i implica un xicotet punt d’inflexió en la relació del proveïdor amb la companyia que presideix Juan Roig.

RNB va començar a operar el 1990 amb una aposta per la venda de cosmètics en farmàcies, materialitzada en la marca Babé. L’empresa, amb fàbrica a la Pobla de Vallbona (Camps de Túria), no va abandonar mai aquesta línia de negoci, però el 1994 va fer un viratge en la seua estratègia i començar a fabricar per a Mercadona.

L’aposta per a proveir la cadena de supermercats valenciana va intensificar-se quatre anys després, quan RNB va esdevenir ‘interproveïdor’ de Mercadona. Seus són, entre d’altres, la popular crema d’oli d’oliva o la línia de perfums ComoTú.

Aquesta etiqueta d”interproveïdor’ defineix, en el llenguatge de Mercadona, un proveïdor que fabrica en exclusiva per a la cadena de supermercats, com ara Verdifresh en el cas de les amanides envasades. L’altra etiqueta és la de ‘proveïdor especialista’, que consisteix en una companyia que manté un negoci separat de l’empresa pilotada per Roig però produeix un producte en concret per a alguna de les marques blanques de Mercadona. És el cas de Casa Tarradellas.

El principal grup de cosmètica valencià

RNB no encaixa en cap d’aquestes dos etiquetes. Mai no ha arribat a dedicar-se a la fabricació en exclusiva per a Mercadona, amb la conseqüent dependència de la cadena de supermercats, si bé el gruix del seu negoci l’ha fet produint per a Deliplus, la marca blanca de cosmètica del gegant valencià de la distribució.

Aquesta vinculació amb Mercadona va permetre a RNB convertir-se en el principal grup de cosmètica del país. Ara bé, l’acord amb Tesco diversifica el risc de la companyia amb seu a la Pobla de Vallbona, que es despenja una mica de la cadena de distribució valenciana.

Salt a l’estranger després d’una davallada de la facturació

El fabricant de cosmètica de Mercadona fa el salt a l’estranger després d’una reducció del volum de negoci del 8% el 2015, fins als 87,4 milions d’euros. En aquell exercici les unitats de producte venudes van créixer un 2,5% respecte a l’exercici anterior. La raó de la davallada de la facturació va ser “l’esforç realitzat per la companyia per a ser més competitiva”, segons va indicar RNB.

Clar i ras, l’empresa cosmètica va haver de vendre més barats els seus productes a Mercadona, amb un gran poder de negociació de preus, ja que era el seu principal client. L’acord amb Tesco augmenta la capacitat negociadora d’RNB. No debades, el grup britànic és la tercera cadena de supermercats del món, només superada per Walmart i Carrefour.

Tesco va facturar 65.510 milions d’euros l’exercici 2016-2017 i està present en deu països, entre els quals hi ha mercats clau com ara Xina, Japó o Polònia. Fins i tot, cotitza a la Borsa de Londres. Amb un soci tan potent es disparen les expectatives de negoci del tità de la cosmètica valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa