Diari La Veu del País Valencià
Babalà recobra vida per un dia

El cor de Babalà va tornar a bategar ahir. I ho va fer envoltat d’allò que durant anys li havia donat vida: els xiquets. Aquell gosset simpàtic que representava l’aposta de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) per l’audiència infantil va reaparéixer en la ‘Súper Festa’ organitzada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per a reclamar la posada en marxa d’À. i la seua reciprocitat amb TV3 i IB3.

César Lechiguero va ballar al ritme del rock més famós del personatge, acompanyat dels que el van succeir en l’última etapa de RTVV. “M’ha fet molta il·lusió, encara que sols han pogut ser uns minuts”, explica qui durant anys no sols va posar veu a Babalà, sinó que també es posava dins d’un vestit fet a mida per la mateixa empresa que havia ajudat a “cosir” altres icones infantils, com ara Espinete i la gallina Caponata i, posteriorment, els Guinyols de Canal+. “Allò va començar primer per uns dibuixos animats, després va ser una mascota virtual i finalment va haver un projecte d’un body-muppet“, recorda Lechiguero. En la seua opinió, aquesta va ser l’etapa “més encantadora” de tot Babalà.

“L’equip es deixava la pell en les gravacions i els xiquets estàvem entusiasmats. Babalà era un referent. No es tractava sols d’un divertiment. Estàvem sent educatius i promocionàvem l’ús de la llengua entre els més joves”, subratlla, tot fent incidència en la necessitat que la nova televisió tinga especial cura de l’audiència infantil. “La programació per als xiquets és bàsica”, diu Lechiguero, alhora que confessa que li encantaria tornar amb el personatge. “M’aborronava quan algun xiquet m’agafava la mà, que no deixa de ser un drap, i em deia que m’estimava. No pot haver major recompensa”, expressa.

El gos de Babalà va tornar a cobrar vida, ahir, a la ‘Super Festa’. / TERE RODRÍGUEZ

I és que, com indica Lechiguero, van ser molts anys donant vida al personatge. “L’última vegada que vaig gravar era el 2007, no, perdó, el 2011, que vam fer el Baba Conte, però sí, dissortadament ha passat massa temps sense poder gaudir d’ell”, lamenta. Lechiguero és conscient que les coses han canviat prou, però creu que l’aposta per aquestes titelles triomfaria entre els infants. “Són com màgiques”, expressa.

Recuperar Babalà de Burjassot

L’aparició de Babalà ha sigut possible a les gestions d’ACPV amb els liquidadors de RTVV, ja que tot el material es conserva en l’antic centre de producció de Burjassot. “Babalà havia d’estar en la festa, representa la nau capitana de tota una època”, explica el coordinador de l’entitat Toni Gisbert, agraït també a la nova direcciò d’À.

“Teníem dues disfresses fetes a mida –van costar un milió de les antigues pessetes– i les anàvem intercanviant, perquè s’havien de rentar amb assiduïtat. Pensa que passava molta estona dins del vestit, aprimava molt i era complicat de maniobrar amb ell”, revela l’actor, qui ahir es va fer acompanyar de la productora de Babalà, Ana Alemany, per a poder tornar a vestir-se.

Juntament amb ella va recórrer els Jardins de Vivers i es va fotografiar amb la generació que va créixer al seu costat i que ara reclama per als seus fills nous referents infantils a l’audiovisual valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa