Diari La Veu del País Valencià
Un Primer de Maig contra la injusta recuperació de la crisi

Sota el lema ‘No hi ha excuses, al carrer’, milers de valencians han participat aquest dilluns 1 de Maig en les diferents manifestacions celebrades en les principals ciutats del País Valencià amb motiu del Dia Internacional del Treball per a exigir la recuperació de drets en forma d'”ocupació estable, salaris justos, pensions dignes i més protecció social”, a més d’un millor finançament autonòmic, entre altres demandes dels sindicats convocants.

La protesta central s’ha celebrat a València amb la participació dels secretaris generals de CCOO PV i UGT PV, Arturo León i Ismael Sáez, satisfets davant la gran participació en les concentracions que es duen a terme també a Alacant, Castelló, Alcoi, Elx, Elda i Santa Pola amb la finalitat d’intentar recuperar drets, millorar la situació econòmica i social i denunciar la corrupció política.

“Com sempre, els treballadors se sumen a les manifestacions de l’1 de Maig i ho fan amb més ganes, perquè hi ha més raons que mai per a eixir al carrer. Al País Valencià hi ha prop de 479.000 aturats, és un problema molt seriós i calen solucions. A més, el País Valencià representa entre el 10 i l’11 per cent i el sistema de finançament ens situa a la cua. Açò llastra el desenvolupament de la nostra comunitat. Ha d’haver-hi un canvi dràstic en el model de finançament”, han indicat els dirigents sindicals.

Alguns manifestants porten una gran bandera republicana durant la manifestació per Dia Internacional del Treball. / Lluís Piqueras

La manifestació convocada pels sindicats CCOO i UGT amb motiu de la festivitat de l’1 de Maig recorre els carrers de València per a reclamar que la recuperació econòmica “siga real i arribe als treballadors”, segons han posat en relleu Ismael Sáez (UGT PV) i Arturo León (CCOO PV), que encapçalen per primera vegada aquesta marxa pel Dia Internacional del Treball com a responsables de les seues organitzacions.

Ismael Sáez ha asseverat que “no hi ha excuses perquè el Govern i la patronal no reconeguen que hi ha hagut una recuperació de la crisi que és injusta i que és imprescindible de la classe treballadora en siga partícip”. Per la seua banda, Arturo León ha incidit en el fet que “les xifres macroeconòmiques comencen a donar símptomes de recuperació, però hi ha una desigualtat en el repartiment de la riquesa que és inacceptable”. “Ha d’haver-hi salaris justs, pensions dignes i ocupació estable”, ha postil·lat.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, atén els mitjans de comunicació. / PSPV

A la convocatòria també ha acudit el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha recalcat que “el Primer de Maig sempre és un dia que fa recordar la força de la reivindicació a l’hora de reivindicar una societat més justa”. “Jo vull reivindicar el paper dels sindicats tantes vegades injuriats. Gràcies als sindicats, ha sigut possible avançar en la igualtat. El nostre govern és un govern sensible a les demandes dels treballadors. En aquests 22 mesos hem avançat en igualtat social, però estem molt lluny del nostre objectiu: que tots els valencians tinguen un projecte de vida assegurat”, ha manifestat el cap del Consell.

Ximo Puig: “El nostre govern és un govern sensible a les demandes dels treballadors. En aquests 22 mesos hem avançat en igualtat social, però estem molt lluny del nostre objectiu: que tots els valencians tinguen un projecte de vida assegurat”

Per la seua banda, la vicepresidenta de l’executiu autonòmic, Mónica Oltra, ha assenyalat que aquest és “un dia per a reivindicar els drets laborals després d’una gestió de la crisi que ha deixat milers de persones pel camí, que ha precaritzat el treball i que ha fet que moltes persones tinguen unes pitjors condicions de vida”. Enfront d’açò, ha advocat per una ocupació “no deslocalitzable i ben remunerada” i ha recalcat que “ara a la Comunitat Valenciana s’està creant treball a través dels serveis públics; és una ocupació estable que no se’n pot anar a un altre país”. En la mateixa línia, ha recordat que encara existeixen grans bretxes salarials entre els que més i els que menys cobren i entre homes i dones, la qual cosa és “una vergonya” en una societat avançada. “Sense treballadors no hi ha sistema econòmic i hui és dia per a festejar, però també per a reivindicar”, ha manifestat.

Mónica Oltra: “Sense treballadors no hi ha sistema econòmic i hui és dia per a festejar, però també per a reivindicar”

Un moment de la manifestació a Alacant. / @Ra_Mas

La manifestació celebrada al cap i casal ha començat a les 11.30 hores des de la plaça de Sant Agustí. A Alacant ho ha fet a les 11.30 hores des de l’IES Jorge Juan; a Alcoi, a les 11.30 hores des de l’Albereda; a Castelló, a les 11 hores des del carrer de Sant Lluís; a Elx, a partir de les 11 hores amb eixida a la plaça de Barcelona, i a Santa Pola, a les 12 hores des de la plaça de la Constitució.

Un camió de la Confederació General del Treball (CGT), durant la marxa per l’1 de Maig a València. / Lluís Piqueras

Comparteix

Icona de pantalla completa