Diari La Veu del País Valencià
El macrojudici pel cas Emarsa arranca de nou a l’Audiència de València

La peça principal de l’anomenat cas Emarsa, un dels majors casos de corrupció registrats a l’Estat espanyol en què s’investiga un presumpte desfalc que ronda els 25 milions d’euros a l’Entitat Metropolitana d’Aigües Residuals Societat Anònima, ha arrancat de nou aquest dimarts a l’Audiència Provincial de València. I ho ha fet després de 2 ajornaments, un d’ells al novembre del 2015 i un altre al març d’enguany.

L’advocat d’un dels acusats no ha acudit al judici per baixa mèdica, la qual cosa ha posat en risc el començament de la vista. Finalment, la secció primera jutjarà, des de demà dimecres, la peça principal del cas, després de deixar fora un acusat, l’empresari José Luis Sena, l’advocat del qual ha presentat la seua renúncia al·legant baixa mèdica. Així, la vista arrancarà amb 24 processats.

Al juliol del 2010, el PPCV, que controlava l’empresa –creada per l’Ajuntament de València i altres 17 municipis propers i dedicada a depurar les aigües residuals de l’àrea metropolitana de València– des del 1995, va decidir liquidar-la perquè es trobava en fallida. Però, la dissolució va revelar que existia un forat de 17 milions d’euros, per la qual cosa es va obrir una recerca judicial per al període comprès entre el 2004 i el 2010 en el qual es van descobrir nombroses irregularitats.

El judici comença amb amenaça de suspensió per l’absència d’un advocat

L’advocat de l’empresari José Luis Sena no s’ha presentat aquest dimarts al judici, ja que ha al·legat baixa mèdica. Açò ha obligat el tribunal a preguntar a les parts si creien convenient suspendre la vista o realitzar-la per separat –traient a Sena en un altre procediment–. La majoria de parts –Fiscalia, Generalitat i defenses– s’han oposat al fet que es jutgen les causes de forma separada. Diversos lletrats, a més, han proposat portar la defensa de Sena fins que se li designe un nou lletrat per a no produir més demores. El tribunal ha fet un recés durant quasi una hora per a prendre una decisió. A més, ha acordat que es deduïsca testimoniatge a l’advocat que està de baixa per si ha incorregut en algun tipus de responsabilitat penal.

93 sessions i més de 200 testimonis

La vista per la peça principal contra Jorge Ignacio Roca i 23 acusats més es reobri ara després de 2 ajornaments d’aquest cas. Durant els tres primers dies de judici es resoldran les qüestions prèvies. La declaració dels acusats arrancarà el 9 de maig i es perllongarà 11 sessions.

La Sala ha previst 93 sessions fins al mes de desembre. El 6 de juny començaran les compareixences de testimonis, que superen els 200. Posteriorment, el 14 de novembre començaran les declaracions de perits, que es perllongaran durant sis sessions. L’exposició de conclusions i informes està prevista per al 27 de novembre.

A més de Roca, entre els acusats es troben l’exvicepresident de la Diputació de València i expresident del consell d’administració d’Emarsa, Enrique Crespo, i els que foren càrrecs de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar), el gerent José Juan Morenilla i el cap d’explotacions Ignacio Bernácer. Així mateix, s’asseuran al banc dels acusats l’exgerent de la depuradora, Esteban Cuesta, i nombrosos exresponsables de l’entitat.

El procediment va eixir a la llum el 2010, quan el PSPV va denunciar que Emarsa acumulava un dèficit d’almenys 16 milions d’euros, a més de contractes no justificats per valor d’uns 32 milions més. El procés es va dividir en 11 peces, entre elles la principal, amb 25 acusats més un a títol lucratiu.

Per aquest macroprocediment ja hi ha dues condemnes judicials fixades per diverses peces separades, una d’elles contra l’escapolit Jorge Roca, per a qui s’han fixat dos anys de presó per simular una operació comercial per a l’exportació de 10.000 taxis a Pakistan.

Comparteix

Icona de pantalla completa