Diari La Veu del País Valencià
Les actuacions a la partida de Polop identifiquen una casa de camp romana
RedactaVeu / Alcoi

La passada setmana van finalitzar les actuacions arqueològiques per detectar els vestigis d’antigues cases de camp d’època ibèrica i romana, que s’han portat a terme durant les darreres setmanes a la partida de Polop Alt, dins el terme d’Alcoi. Aquestes actuacions han constat de reconeixement arqueològic de superfície, prospecció geofísica i una excavació en una zona on s’havien detectat evidencies. És la primera vegada que es desenvolupa un projecte sistemàtic d’arqueologia romana als entorns d’Alcoi.

Els resultats han estat molt satisfactoris, ja que han permès obtindre importants evidències de les ocupacions rurals ibèriques i romanes. Cal destacar la identificació d’una casa de camp d’època romana, possiblement un assentament tipus ‘villae’, des d’on es cultivaria la part alta de la partida de Polop.

Encara que treballs anteriors havien identificat algunes restes, ara s‘ha obtingut informació detallada per caracteritzar el lloc. Cal mencionar els resultat dels sondejos que han permès saber que la casa de camp romana consta d’almenys dos edificis de grans dimensions: un possiblement destinat a l’habitatge dels propietaris i altre per a funcions auxiliars, com magatzems i àrees de treball.

Una troballa destacada és una teula que té el segell del seu fabricant. Es tracta d’una important terrisseria que servia els seus productes a diverses parts de l’Imperi, des de Roma a Sardenya i el nord d‘Àfrica. Aquest segell ha permès saber que la casa es va construir cap al s. I de la nostra era.

L’actuació s’emmarca en un ampli estudi que pretén investigar el final de la Cultura Ibèrica i la subsegüent forma d’implantació del poblament romà. Aquest projecte titulat: ‘Arqueología de la conquista e implantación romana en Hispania. Estrategias y modelos de control territorial en el este de la provincia Citerior’ ha estat finançat en el marc dels projectes I+D del Ministeri d’Economia i Competitivitat per als pròxims tres anys.

Aquesta investigació està dirigida per Ignasi Grau de la Universitat d’Alacant i Josep Maria Segura del Museu d’Alcoi, on també col·labora la Universitat Autònoma de Barcelona en tasques de prospecció geofísica. Les actuacions han estat autoritzades per la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana i compten amb el suport de l’Ajuntament d’Alcoi.

El regidor de Cultura, Paco Agulló, s’ha congratulat davant l’evolució d’aquests treballs, tot destacant que “gràcies als esforços dels investigadors del Museu i de la Universitat d’Alacant estem accedint a uns coneixements del nostre entorn territorial que contribueixen a enriquir la nostra història i el nostre patrimoni. Hem d’agrair aquestes tasques que s’estan portant a terme per part dels tècnics de les dues institucions, i també vull fer públic l’agraïment per part de l’Ajuntament als propietaris dels terrenys on s’ha excavat, ja que han accedit a que es desenvoluparen els treballs a les seues parcel·les. Creiem que és molt important seguir avançant en la recerca arqueològica perquè la via del coneixement de la nostra història ens fa cada vegada més rics en patrimoni i cultura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa