Diari La Veu del País Valencià
El Consell vol traslladar al País Valencià la I+D+I finesa

El president Ximo Puig i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, han mantingut les primeres reunions al voltant del model educatiu de Finlàndia. Aquest dimarts l’agenda estava marcada per les trobades de la delegació valenciana amb diversos agents del món de l’empresa, la innovació i la tecnologia vinculats amb l’educació. Un model, el finés, que sembla que ha convençut el president, qui ha manifestat l’interés del Govern valencià per a traslladar al País Valencià el model finlandés d’economia del coneixement per a acabar amb un sistema fonamentat en l’economia “especulativa” i de resultats a “curt termini”.

Els membres del Consell s’han reunit aquest matí de dimarts amb la direcció general del Helsinki Business Hub, Marja-Loosa Niinikoski. També han encetat la roda de contactes amb empreses com Finpro, Tekes i Invest in Finland, especialitzats en innovació i inversió del Govern de Finlàndia. Així doncs, durant aquest dia, la delegació encapçalada per Puig i Marzà ha pogut constatar com la I+D+I (Innovació, Desenvolupament, Investigació) i l’educació van de la mà al país nòrdic, de manera que esdevenen una “locomotora pública” que crea les sinergies “necessàries i concloents” per a consolidar una reforma del model productiu.

Joan Calabuig, Ximo Puig, Vicent Marzà i Miguel Soler inicien la roda de contactes amb representants d”I+D+I i de l’educació finesa. / GVA

En aquest sentit, “l’economia finlandesa està basada en el coneixement”, ha explicat Puig, alhora que ha recordat que la direcció es va prendre fa “molts anys”, mentre que a l’estat la proposta econòmica ha estat fonamentada “en l’especulació”. Per això, al País Valencià cal fer una reforma “en profunditat” basant-se en la potenciació de l’educació i la investigació i on hi haja un àmbit universitari i de la formació professional “molts més imbricat en l’empresa”. En el mateix sentit s’ha manifestat el conseller d’Educació, Vicent Marzà, qui ha destacat del model que el sector públic finés siga “l’engranatge de diversos projectes”, un exemple que es vol exportar per al sistema educatiu valencià.

Tot i que ja existeix un contacte entre ambdós territoris, com és el cas de les empreses establertes a Alacant, Puig ha destacat la necessitat d’establir més nexes d’unió i cooperació entre tots dos. Seguint el model finés, el cap del consell ha destacat el paper que pot jugar l’Agència Valenciana de la Innovació, l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial i l’Institut Valencià de Finances si es treballa d’una manera “més coordinada” amb el sector universitari.

Reunió amb la ministra d’Educació

Dimecres, la delegació valenciana seguirà amb les reunions, on destaca la trobada amb la ministra d’Educació, Sanni Grahn-Laasonen, on se seguiran abordant les claus del model educatiu finés, explica la Generalitat en un comunicat.

De vesprada, Ximo Puig; Vicent Marzà; el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, i el delegat del Consell per a la Unió Europea, Joan Calabuig, visitaran HYRIA Education, una institució educativa multidisciplinar que ofereix formació professional a 11.000 estudiants. Seguidament visitaran KONE People Flow Center, una empresa internacional d’enginyeria i servicis d’origen finés que dóna treball a unes 49.000 persones a tot el món i que compta amb una seu a València.

Comparteix

Icona de pantalla completa