Diari La Veu del País Valencià
Cabanyal Íntim s’obri a nous reptes

Enrere han quedat les edicions on les intencions del festival estaven clares: reivindicar l’atac i persecució constant d’un govern local que tenia una fixació maníaca amb el Cabanyal. Set anys després, el barri continua mantenint certes reivindicacions, necessitats i urgències, però, si més no, ara, el camí entre el poble i l’ajuntament “és més planer”, assegurava Emiliano García, propietari de Casa Montaña, un dels ‘Mèdici’ del barri que cregué en el projecte des del primer dia. “Cabanyal Íntim i la Plataforma eren necessaris”, afegia l’amfitrió.

La setena edició del festival arriba com un esdeveniment cultural completament consolidat. Segueix sent un projecte participatiu i col·laboratiu, bastit entre micromecenatge privat, suport d’empreses locals –”bars i botigues del barri”, com destacaven amb estima els directors artístics, Isabel Caballero i Jacobo Roger– i diferents entitats públiques com l’Ajuntament de València i l’Institut Valencià de Cultura que aporten el vessant públic. Cabanyal Íntim continua tenint lloc a les cases i negocis d’un barri que s’ha bolcat amb el festival fins al punt que, en els inicis, “havíem de buscar llocs i, hui, són els artistes els qui visiten les cases i trien on volen fer la seua proposta, perquè molta gent vol participar”, explicava Jacobo Roger.

Cabanyal Íntim estrena la primera producció pròpia: I tornarem a sopar al carrer, de Xavier Puchades i Begoña Tena. / DIARI LA VEU

Aquest 2017, sota el lema “Migracions”, el festival s’obri a nous reptes que s’abordaran a través de les 30 propostes de la programació entre el 18 i el 28 de maig. Entre aquests destaquen 11 estrenes absolutes i quatre al País Valencià. Cabanyal Íntim vol invitar a reflexionar sobre la gent que migra arreu del món i per circumstàncies diverses. “També som un barri que acull immigrants”, ha destacat Caballero i Roger en aquest sentit. Per altra banda, es vol saltar la concepció de barri i passar a reivindicar el districte: “Som Cabanyal, però també Canyamelar, Malva-rosa, etc., però sobretot som tots Poblats Marítims”, ha afegit Jacobo Roger.

La confecció de les propostes respon a la intenció de cobrir totes les branques possibles, amb “eclecticisme”, com ha destacat l’organització, Entre la programació, que es pot consultar fil per randa en la pàgina web del festival, ressalta la primera creació pròpia del festival: I tornarem a sopar al carrer, una coproducció de teatre participatiu feta per Las Naves i l’Institut Valencià de Cultura que compta amb el text de Xavier Puchades i Begoña Tena i està dirigit per Isabel Caballero i la mateixa Tena.

El festival comptarà també amb la 3a edició de Territori Performance, que tindrà lloc al Teatre El Musical, on es donarà llibertat a l’experimentació i l’avantguarda escènica. I per commemorar el 150 aniversari de Blasco Ibánez, es farà una lectura maratoniana de Flor de Mayo a la mateixa casa-museu de l’escriptor valencià organitzada per una veïna del barri.

Comparteix

Icona de pantalla completa