Diari La Veu del País Valencià
DocsValència trau el film de no-ficció a la fresca

DocsValència, el festival de documentals comença la seua activitat el proper 11 de maig i es perllongarà fins al 21 del mateix mes. Naix així el primer espai dedicat íntegrament a la no-ficció, en què s’exhibiran fins a 37 films al llarg de les set seccions. A més a més, acollirà 10 xarrades al voltant del gènere.

La cita amb el cinema dedicat a la realitat tindrà diferents apartats no competitius: Global Docs, dedicat a la producció internacional; Projeccions Especials, que es dedicarà a fer una retrospectiva sobre el documentalista suec Erik Gandini, i un espai dedicat a les millors històries per al públic més menut. En el camp competitiu, DocsValència contempla la secció Panorama, dedicada al llargmetratge estatal; Mirades, on participarà el llargmetratge valencià, i Fragments, dedicat al curtmetratge valencià. Les tres seccions competitives compten amb un total de 9.500 euros en premis segons ha explicat l’organització en un comunicat.

DocsValència posa el seu granet d’arena per a “visibilitzar” l’audiovisual valencià. / DIVAL

Des de la Filmoteca de València, Pau Montagud i Nacho Navarro, els responsables del festival, han posat de relleu les quatre estrenes mundials i una d’internacional que acollirà DocsValència. En aquest sentit, han afegit que la finalitat d’aquesta edició és “visibilitzar les produccions i el talent valencià” al territori, però també a l’exterior. Juntament amb els dos responsables han estat el diputat de Cultura, Xavier Rius; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i la regidora de Cultura, Glòria Tello.

Documentals a la fresca

La majoria de les projeccions de DocsValència són d’accés lliure i gratuït i comptaran amb diferents seus: La Filmoteca, el Centre Cultural La Nau, el Col·legi Major Rector Peses, el Centre del Carme, el Centre Octubre i la Fundació SGAE. No obstant això, el festival vol traure els films al carrer. Per fer-ho possible i poder gaudir del cinema a la fresca, l’organització instal·larà una gran carpa a la plaça del Patriarca, on els espectadors podran veure projeccions gratuïtes durant els deu dies que dura el festival.

La inauguració tindrà un marcat accent musical amb la projecció d’Olé, olé, olé: a Trip Across Latin America, de Paul Dugdale. Per a conéixer millor els secrets d’aquest gènere en expansió, l’espai DocsFòrum acull xarrades amb realitzadors i teòrics del cinema documental, on destaca la presència del realitzador Erik Gandini.

L’Àrea de Cultura de la Diputació treballa perquè els films guanyadors es projecten per les poblacions de la demarcació. / DIVAL

També, des de la Diputació de València, a través de l’àrea de Cultura, s’ha proposat aprofitar els circuits existents al voltant de l’audiovisual de l’ens provincial, que les produccions que resulten guanyadores en les seccions de DocsValència es projecten a les localitats de la demarcació i treballar braç a braç per a organitzar activitats similars com la que ja acull Montaverner.

DocsValència compta amb un finançament públic i privat i pretén crear noves audiències per al gènere cinematogràfic de la no-ficció, ajudar a la mobilització d’espectadors crítics i servir de vehicle per a impulsar la indústria audiovisual valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa