Diari La Veu del País Valencià
Vicent Soler creua el Rubicó

Extremadura no sembla a priori l’aliat natural del Consell en el clam per una millora del sistema de finançament. No debades, la relació del president extremeny, José Antonio Monago, amb l’expresident Alberto Fabra va ser d’allò més tensa. El mandatari de la comunitat colindant amb Portugal va arribar a acusar l’anterior cap del Consell d’intentar “trencar la Constitució” per a demanar la reforma del finançament i el va titllar d’insolidari.

Si fa quatre anys només hi havia bel·ligerància entre executius, aquest dimecres es va visualitzar el desgel de relacions entre la Generalitat i la Junta d’Extremadura. El conseller d’Economia, Vicent Soler, va recórrer els 518 quilòmetres que separen València de Mèrida per a reunir-se amb la seua homòloga, Pilar Blanco, i signar una declaració conjunta sobre la reforma del repartiment de fons que efectua l’Estat entre les comunitats autònomes.

Voluntat d’evitar “un debat de territoris”

El document rubricat per Soler i Blanco indica que el nou model ha de proporcionar finançament suficient perquè les autonomies puguen prestar tots els servicis públics de què són responsables. A més, determina que el nivell de despesa en sanitat, educació i servicis socials ha de restar protegit de les crisis econòmiques. Amb aquesta finalitat, es proposa crear un fons de reserva similar al que s’empra per a garantir les pensions públiques.

Els quatre fulls signats pels consellers de les dos comunitats recullen la voluntat de defugir “un debat de territoris” en la reforma del finançament i remarquen la voluntat de “millorar el funcionament de l’estat del benestar” sense incórrer en dèficit el 2020.

No es concreta com es repartiran els fons entre comunitats

La Junta i el Consell també deixen per escrit una crítica al govern espanyol pel fet que les comunitats concentraren el 62,2% de les retallades entre 2011 i 2015. Els ajuntaments van registrar el 28,1% de la reducció del gasto públic, mentre que l’Estat només ha suportat el 20,5% dels ajustos. “La contribució a l’esforç de reducció del gasto públic de les diferents administracions ha sigut molt desigual”, resa el document.

Soler ja va signar un acord similar amb Balears, Múrcia i Andalusia, però l’aliança amb Extremadura és la primera que implica una comunitat de fora de l’arc mediterrani. Ara bé, el document no concreta el repartiment del pastís que reclama el País Valencià i el que pertocaria a Extremadura quan canvie el model de finançament.

Comparteix

Icona de pantalla completa