Diari La Veu del País Valencià
Educació forma el professorat en la literatura i lectura al segle XXI

Tractar la presència de la lectura literària a les aules –especialment de les obres clàssiques i de la tradició popular– i la seua relació amb els nous llenguatges literaris i oferir eines al professorat en formació i en actiu per a la reflexió i el desenvolupament de la competència lectora i literària en l’alumnat. Aquests són els objectius principals de les ‘I Jornades de Didàctica de la Literatura. Lectura i literatura al segle XXI’ que, des del 4 de maig i fins el pròxim dia 25, se celebren al Campus Alzira de la Universitat Católica de Valencia Sant Vicent Mártir.

Les jornades estan adreçades al professorat en general i, de manera especial, a docents d’Educació Infantil i Primària. Estan organitzades en quatre sessions –aquest maig– de dues hores cadascuna.

La primera ponència, a càrrec d’Adelina España, està prevista per a aquest 4 de maig i tractarà sobre ‘Idees infal·libles perquè els alumnes s’enganxen a la lectura. Reflexions des de la pràctica’. Més endavant, el dia 11, Laura Borràs abordarà ‘La passió pels clàssics’, mentre que el 18 de maig, serà Ramón F. Llorens l’encarregat de la ponència ‘Àlbums il·lustrats i clàssics’. Finalment, el dia 25 tindrà lloc una taula redona al voltant de ‘La tradició literariofolklòrica valenciana: context actual’. En ella intevindran Almudena Francés (la narració oral), Dani Miquel (la música) i Víctor Labrado (l’escriptura).

La literatura és un dels camps del saber que més capacitat té per a transmetre la visió particular que les persones que la integren tenen del món que les envolta

Aquestes jornades estan coordinades per Frederic Sentandreu i Leonardo Boix i compten amb la col·laboració de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, CEFIRE Alzira – Xàtiva i Educa-Acción.

Segons els promotors de les jornades, la literatura és un dels camps del saber que més capacitat té per a recollir la cultura de qualsevol poble, per a transmetre la visió particular que les persones que la integren tenen del món que les envolta. Per aquest motiu, la seua presència a les aules implica una funció cultural de primer ordre, que servirà per a entendre i explicar el funcionament de la societat on la literatura s’ha creat.

En definitiva, en aquestes jornades s’oferiran propostes sobre la literatura que cal ensenyar i aprendre a les aules i de quina manera. Així, la tradició literariofolklòrica, els clàssics i el seu paper actual es tractaran des de diferents visions i àmbits, tenint en compte la reflexió teòrica que es deriva de la pràctica.

Més informació sobre les jornades en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa