Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa una barrera del 3% i desbloquejar les llistes electorals

La famosa reivindicació històrica de Compromís sobre el 3% de barrera electoral pot fer-se realitat. El partit valencianista proposa un canvi en la llei electoral valenciana que incloga aquesta mesura, a més de la introducció de llistes electorals desbloquejades i una sola circumscripció per a tot el País Valencià com a mesures principals. Així ho ha explicat el síndic de Compromís, Fran Ferri, que ha avançat hui el posicionament de la coalició valenciana respecte a la reforma del sistema electoral valencià que s’està ultimant a la Comissió d’Estudi de Les Corts Valencianes.

Segons explica Ferri, des de Compromís han afrontat aquesta reforma “amb la màxima participació i debat possible, comptant amb experts, societat civil, grups parlamentaris i, fins i tot, formacions polítiques sense representació parlamentària”.

“Considerem imprescindible l’eliminació de la barrera del 5% dels vots emesos que preveu l’actual Llei Electoral Valenciana, ja que constitueix el principal element distorsionador del nostre sistema electoral. La nostra postura és que la reforma del sistema electoral preveja l’establiment d’una barrera electoral del 3%”, ha explicat Ferri.

Compromís també proposa la introducció de les llistes cremallera, a través de les quals se succeïsquen de forma alterna dones i homes en cada candidatura, una mesura clau per a aconseguir la igualtat efectiva de dones i homes. Així mateix, es planteja que les llistes siguen desbloquejades per a l’elector que vulga mostrar la seua preferència per un número limitat de candidats o candidates d’una mateixa candidatura.

La coalició defensa l’existència d’una circumscripció única, és a dir, que els vots en representació dels diferents partits es complementen amb l’existència de subdistrictes, en la línia del model dels Països Baixos. Aquests subdistrictes facilitarien tant l’expressió del vot preferencial com l’equilibri territorial de les candidatures.

Altres mesures que pretén introduir Compromís són l’enviament postal centralitzat de paperetes i publicitat electoral, l’establiment d’un debat electoral en horari de màxima audiència en la primera cadena dels mitjans de comunicació de titularitat pública i l’ampliació del dret a participar de les eleccions tant a les persones migrants residents al nostre territori com a les persones majors de 16 anys.

“Igualment advoquem per la introducció de mesures que incentiven la celebració de primàries sota uns paràmetres homologats per la Generalitat i en els quals es primen aquells processos on s’abaste la totalitat de la llista i es permeta la participació de la ciutadania”, ha finalitzat.

Comparteix

Icona de pantalla completa