Diari La Veu del País Valencià
Bombas Gens obrirà al públic el 8 de juliol

La nova Bombas Gens de València obrirà les portes al públic el pròxim 8 de juliol. L’obertura es produirà després de quasi dos anys de rehabilitació de l’antiga fàbrica. En una primera fase, la Fundació Per Amor a l’Art inaugura la seua nova ubicació posant en funcionament el centre d’art, que ocuparà les cinc naus rehabilitades, el refugi antiaeri de la Guerra Civil i el Centre de Coordinació de l’Equip Wilson, dedicat a la recerca de malalties rares.

El programa inaugural s’iniciarà amb diferents previsualitzacions per a mitjans de comunicació i públic especialitzat i culminarà amb la presentació al públic general el 8 de juliol a les 11:00 hores. Quedarà exposat així el treball de rehabilitació i ampliació que l’equip d’arquitectes, format per Eduardo de Miguel, Annabelle Selldorf i Ramon Esteve, han dut a terme a la fàbrica, impulsat per la propietat de l’edifici, segons expliquen els responsables del projecte a través d’un comunicat. Es reserven per a una segona fase –que es preveu inaugurar a la tardor del 2017– el jardí posterior, el celler medieval i l’edifici de nova construcció, que es destinaran a fins socials.

En les seues cinc naus es dedicaran dos –número 3 i 4– a la presentació de la col·lecció ‘Per Amor a l’Art’ amb una rotació anual de continguts, i altres dos (Naus 1 i 2), a exposicions temporals vinculades amb la col·lecció, a més d’altres projectes específics (Nau 0). Tot seguit es detalla el programa inaugural.

Bleda y Rosa. Geografia del temps

L’exposició recull vint-i-quatre anys del treball fotogràfic de María Bleda (Castelló, 1969) i José María Rosa (Albacete, 1970) articulat entorn de la sèrie Campos de batalla; un projecte iniciat el 1994 i finalitzat fa poc, que es mostra al complet per primera vegada. La mostra s’obri amb Campos de futbol (1992-1995), el primer projecte que va obtindre reconeixement públic, una sèrie que, amb una dialèctica entre lloc, temps i memòria, anuncia els eixos conceptuals entorn dels quals posteriorment va girar el seu treball.

‘Ornament = delicte?’

El títol d’aquesta exposició fa referència al text de l’arquitecte Adolf Loos, escrit a Viena el 1908, i que es va convertir en el paradigma de la desornamentació de les arts al segle XX. Al seu torn, el pensament modern i els primers escrits teòrics sobre l’abstracció van proposar una separació radical entre art i decoració. El temor que l’abstracció fóra considerada com un mer exercici decoratiu, lligada a la realitat i sense espiritualitat i puresa, va provocar una condemna de l’ornament, entès com una amenaça per al projecte d’emancipació de l’experiència estètica.

A través d’una àmplia selecció d’obres de la col·lecció ‘Per Amor a l’Art’, aquesta exposició mostra vincles i desviaments entre allò ornamental i l’abstracció més enllà d’aquestos debats històrics. ‘Ornament = delicte?’ proposa “una mirada diferent, oberta i atenta a les variacions i diversitats del projecte abstracte”.

Històries de Bombas Gens

Aquesta mostra recorre part de la història de Bombas Gens, des de la seua construcció fins a l’actualitat, a través d’una sèrie d’imatges, objectes i testimonis que mostren l’arquitectura, l’àmbit de treball a l’interior de la fàbrica i el context urbà. L’exposició comptarà amb documents gràfics, fotografies i diversos objectes trobats al seu interior durant el procés de restauració així com testimonis de persones que van treballar o van formar part de la vida de l’edifici. De la mateixa manera, mostrarà el procés de rehabilitació que s’ha seguit fins a esdevenir seu de la Fundació Per Amor a l’Art i de Bombas Gens Centre d’Art, durant el qual s’han posat al descobert un celler del segle XV i un refugi de la Guerra Civil.

La col·lecció ‘Per Amor a l’Art’

Bombas Gens Centre d’Art naix amb l’objectiu d’exhibir i compartir amb el gran públic la col·lecció privada ‘Per Amor a l’Art’. Es tracta d’una col·lecció d’art, integrada principalment per fotografia i pintura de tendència abstracta. Està composta per conjunts amplis i singulars d’artistes nacionals i internacionals. Es tracta d’una “col·lecció de col·leccions que estableix un compromís amb els artistes i intenta mostrar en profunditat la seua feina”. Actualment consta d’unes 1.800 obres de 140 autors.

La impulsora d’aquesta iniciativa és la Fundació Per Amor a l’Art, una entitat dedicada a l’art –busca desenvolupar la sensibilitat artística en la societat posant la col·lecció ‘Per Amor a l’Art’ al seu abast–, la investigació –estudia i divulga aspectes relacionats amb la malaltia de Wilson i altres malalties rares– i l’ajuda social –atén els més necessitats, principalment xiquets en situació de vulnerabilitat–.

Comparteix

Icona de pantalla completa