Un jutjat nega el permís d'eixida de la presó a l'exconseller Blasco per la "repercussió social"

El jutge recorda que l'exmandatari continua sent investigat en dos procediments pendents de judici
/ València
5 maig 2017 01:00h
L'exconseller de Solidaritat, Rafael Blasco, eixint del TSJ

El jutjat de vigilància penitenciària número 1 de València ha rebutjat la petició de l'exconseller valencià d'Immigració i Ciutadania, Rafael Blasco, condemnat a sis anys i mig de presó per haver desviat fons destinats a projectes del Tercer Món en l'anomenat 'cas Cooperació', per a gaudir de permisos d'eixida.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, el magistrat desestima la petició argumentant que hi ha diversos factors que desaconsellen la concessió del permís per a Blasco a causa de la "complexa activitat delictiva" i la "indubtable repercussió social" de la condemna per diversos delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa i falsedat. La decisió del magistrat concorda amb l'opinió del fiscal de vigilància penitenciària, que també es va oposar a la concessió de permisos.

El jutge assenyala que el compliment de les tres quartes parts de la condemna està previst per al 2020 i recorda que el pres continua sent investigat en dos procediments pendents de judici (dues peces més separades del 'cas Cooperació') i que una possible condemna podria "alterar els càlculs de compliment de la pena, a més de qüestionar les activitats a l'exterior prèvies al seu ingrés a la presó ".

Així mateix, el magistrat explica que estar en segon o tercer grau i haver complert la quarta part de la condemna "no atorga sense més un dret a l'obtenció del permís". Referent a això, apel·la a la jurisprudència del Tribunal Constitucional, segons la qual "és raonable" que la concessió dels permisos "no siga automàtica un cop constatat el compliment dels requisits objectius". 

"No és suficient que aquests concorren, sinó que, a més, no s'han de donar altres circumstàncies que aconsellen la denegació per la pertorbació que puguen ocasionar en relació amb les finalitats resocialitzadores i de preparació per a la vida en llibertat", conclou. 

La decisió, amb data del 21 d'abril, remarca que el benefici penitenciari de gaudir de permisos "pot i ha de ser limitat" si per la trajectòria delictiva de l'intern o altres variables "resulta probable el trencament de la condemna, la comissió de nous delictes o una repercussió negativa de l'eixida de l'intern des de la perspectiva de la seua preparació per a la vida en llibertat o del seu programa individualitzat de tractament ".

next