Diari La Veu del País Valencià
Centenars de persones reclamen a Dénia el Tren de la Costa

Dénia (la Maria Alta) va tornar a ser ahir, després d’anys, l’escenari d’una multitudinària concentració per a exigir al govern espanyol la connexió ferroviària coneguda com a Tren de la Costa. Centenars de persones pertanyents a partits polítics, entitats, col·lectius i organitzacions empresarials van alçar la veu contra la discriminació de l’Estat envers una infraestructura, la del tren Gandia-Dénia-Alacant, que permetria connectar de manera eficient 500.000 valencians del sud del país.

Darrere de la pancarta de ‘Volem el tren’, representants de diverses institucions –com és el cas del president de les Corts, Enric Morera–, partits, entitats i col·lectius van fer palés la veu unitària del teixit social de les comarques afectades per la manca d’una infraestructura productiva clau. Morera, que va intervindre en l’acte, va assenyalar que es tracta “d’un clam no només de dos comarques, és un clam de tot el poble valencià, que vol que s’escolte clar i ras a Madrid, on tenen els diners i les competències per a executar la línia ferroviària”.

El president de les Corts va destacar la importància d’una convocatòria com la d’ahir, que va comptar amb el suport del PP i Ciutadans, ja que és “un clar exemple d’unitat per a eixir de l’aïllament al qual estan condemnades dos comarques i més de mig milió de valencianes i valencians”.

Acord de Dénia

En finalitzar la concentració es va llegir el manifest subscrit per totes les entitats convocants. L’Acord de Dénia destaca que “en l’eix que connecta València i Alacant per la costa viuen més de 2,5 milions de persones, i és on es concentren la majoria dels fluxos turístics tant d’origen espanyol com internacional”. Així mateix assenyala que, malgrat que la Unió Europea considera el tren de rodalies un servici públic essencial, “en ple 2017 les comarques del sud no tenen ni un sol quilòmetre electrificat”.

Per tot això, les entitats signants –més d’una vintena– es comprometen a exigir al Govern d’Espanya l’aprovació definitiva de l’estudi informatiu sobre el Tren de la Costa contemplant les al·legacions efectuades per la Generalitat i els ajuntaments afectats; a convocar la comissió de seguiment entre la Generalitat i el Ministeri de Foment a fi de revisar i actualitzar el protocol subscrit sobre el Tren de la Costa; a treballar conjuntament perquè la construcció del tren siga una realitat i es plasme de forma suficient i adequada en els pressupostos de les administracions i organismes públics competents; a presentar i a donar ple suport a les iniciatives, esmenes i proposicions amb posicionaments ferms i concrets a favor del Tren de la Costa, i a constituir meses sectorials al llarg del territori afectat per a articular esforços entre partits, administracions, sindicats, associacions empresarials, entitats veïnals i la resta de ciutadans i mirar d’aprofundir en problemàtiques comunes i establir vies d’acció compartides.

Comparteix

Icona de pantalla completa