Diari La Veu del País Valencià
Puig anuncia un pla d’ajuda financera per als municipis amb un deute extrem

El Consell està treballant per a dur endavant un nou pla d’ajuda financera per als municipis que acumulen un deute “extrem”. Així ho ha anunciat el president Ximo Puig a Vallada, un dels pobles valencians que ha patit una “irresponsable gestió del PP”. En aquest sentit, ha afegit que s’espera la col·laboració de les tres diputacions per a fer realitat aquesta nova mesura.

Ximo Puig ha visitat aquest dissabte Vallada per a assistir a les Trobades d’Escoles en Valencià, on ha fet aquestes declaracions. Des de la Generalitat s’ha insistit al govern espanyol que “atenga la situació”, segons ha indicat Puig quan ha fet referència a la “situació extrema” que viu Vallada, amb un deute de 25 milions d’euros –el més alt del País Valencià i el nové de l’Estat–, 8.100 euros per veí i al voltant del 800% del pressupost. Una realitat que és conseqüència de la “irresponsable gestió del PP”, segons el president. Per això, “el govern espanyol hauria d’ajudar els nous gestors que estan governant ara amb la responsabilitat de ser el més eficients possibles. Hauria d’ajudar-los a eixir d’aquesta situació”, ha apuntat Puig.

“La responsabilitat del desastre no és dels ciutadans de Vallada; és del PP”, ha recordat el cap del Consell, qui ha aprofitat per a avançar que, des de la Generalitat, s’està treballant en un pla que s’espera que reba l’ajuda de les tres diputacions valencianes “per a donar cobertura a aquells ajuntaments que per una irresponsabilitat en la gestió estan en la mateixa situació que Vallada”.

En la mateixa línia, la Generalitat ja ha posat en marxa uns altres plans destinats a millorar el finançament de les entitats locals, com el fons de Cooperació Local, dins de la seua política d’enfortir el municipalisme. En aquest marc també es troba la Llei de Mancomunitats, aprovada aquest passat divendres.

Pla de despoblament

Puig ha manifestat també el seu suport a la línia C2 de Rodalies, que en els últims anys ha patit diverses retallades al llarg del seu trajecte. Inicialment, la línia arribava fins a la Font de la Figuera, però, en l’actualitat, el recorregut acaba a l’Alcúdia de Crespins i deixa pobles com Vallada, Montesa i Moixent sense servici. Per això, el president s’ha mostrat d’acord que la població de la Costera pot tindre “moltes més oportunitats si els seus ciutadans tenen una mobilitat adient”.

“Durant aquests anys s’ha intentat pràcticament aniquilar les rodalies”, ha denunciat, sota “una política que ha desestructurat el territori”. De fet, al seu parer, “hi ha més desigualtat ara que fa 20 anys entre els territoris, no només entre les persones”. Per tal de solucionar aquesta situació, Puig ha recordat el plantejament del Consell de dur endavant un pla de lluita contra el despoblament i un pla d’integració i inclusió territorial valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa