Diari La Veu del País Valencià
Ciscar retrau a la jutgessa del ‘cas IVAM’ que li retirara el passaport

L’exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i esposa de l’exconseller de Cooperació empresonat, Rafael Blasco, nega que vulga fugir d’Espanya. Així li ho ha afirmat a la jutgessa que va obrir fa un any i nou mesos la investigació per presumptes irregularitats al museu quan Consuelo Ciscar era la directora.

Igual com va fer el seu fill, l’artista Rafael Blasco, conegut com a Rablaci, la mare, Consuelo Ciscar, també ha recorregut la interlocutòria amb què es va decretar la seua llibertat provisional, la retirada del passaport i la prohibició d’eixir de l’espai Schengen per risc de fugida. El seu recurs, al qual ha tingut accés Europa Press, ja s’ha remés a l’Audiència de València, junt amb el del seu fill. En aquest, Ciscar fonamenta la seua disconformitat amb la interlocutòria per dos aspectes. En primer lloc, entén que la mesura acordada per la jutgessa no està suficientment motivada i tampoc no “calia”. Sobre aquest primer aspecte, el seu advocat diu que el motiu pel qual la magistrada li retira el passaport és fonamenta en el fet que tant ella com el fill compten amb “múltiples contactes” fora de l’espai Schengen que els podrien servir d’ajuda per a eludir la justícia. De la mateixa manera, l’advocat recorda que perquè la jutgessa adopte una mesura com la retirada del passaport “ha d’invocar quins perills concrets s’infereixen del que –Ciscar i Rablacci– puguen conéixer a diferents persones fora de l’espai Schengen”. A més a més, addueix que Ciscar té ara “els mateixos contactes” que quan començà el judici, o fins i tot els mateixos que fa cinc anys, “quan el seu marit, Rafael Blasco, va ser imputat”.

Davant d’això, l’advocat de l’exdirectora de l’IVAM afirma que la resolució de la jutgessa no queda motivada perquè “no s’ha demostrat de manera palmària quins contactes internacionals té” i, per tant, “no quedaria justificat el risc de fugida amb aquesta argumentació”.

El segon aspecte a què Ciscar fa referència en el seu recurs és un incident de nul·litat. En concret, exposa que la llibertat provisional fixada no va ser sol·licitada en la compareixença pública amb el fiscal i, per tant, la instructora “en cap cas podia haver-la acordat”. Per aquesta raó, estima que s’han vulnerat garanties constitucionals.

Circumstàncies personals

A banda d’aquests arguments, Ciscar retrau que no s’ha dut a terme una anàlisi de les seues circumstàncies personals per a acordar la mesura de la retirada de passaport i de compareixences. En concret, fa referència a la manca d’antecedents policials i penals; a la inexistència de causes pendents, i al seu arrelament a València “més que acreditat” per la seua família i el seu marit, “a qui visita totes les setmanes des del seu ingrés en presó”. Ciscar també al·ludeix al seu “delicat estat de salut”.

Ciscar i Rablaci continuen sent investigats per presumptes irregularitats en l’IVAM en una causa en què també figuren com a imputats el subdirector d’Administracions i Finances del centre d’art, Juan Carlos Lledó; el de Gestió Interna, Juan Bría; el de Publicacions, Norberto Martínez; el tècnic artístic, Raquel Gutiérrez; un empresari, l’administrador de Valsatrans i Logística de l’Art, Enrique Martínez; Pilar Mundina, qui exercia com a la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui desenvolupava el càrrec de tècnic d’acció exterior, i María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l’IVAM.

Comparteix

Icona de pantalla completa