Europa premia l'app de geolocalització de la Generalitat

L'aplicació gvSIG és una potent eina amb programari lliure que es pot utilitzar en evacuacions en cas de catàstrofes
/ València
7 maig 2017 01:00h

La Comissió Europea ha atorgat el primer premi de la categoria de Solució Transfronterera de programari lliure al projecte d'informació geogràfica gvSIG en la primera edició dels Sharing & Reuse Awards, els principals guardons europeus en aquest àmbit. L'aplicació (app) gvSIG és un projecte basat en la geomàtica o tecnologia geoespacial i permet integrar el component geogràfic en els sistemes d'informació de la Generalitat i d'altres organitzacions.

El projecte ofereix la possibilitat d'utilitzar dades espacials per a millorar tot tipus de processos i aplicacions. Actualment, gvSIG integra els servicis de Google Maps, Google Earth i Bing dins de la plataforma per a poder accedir a cartografia de tot el món des d'una única aplicació.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Vicente Aguiló, ha assenyalat sobre el guardó que aquest suposa un reconeixement a la renovació tecnològica que estan duent a terme en la Generalitat. "Des del Consell tenim el ferm propòsit d'acabar amb l'administració en paper i posar, després d'anys d'innacció, les noves tecnologies al servici dels ciutadans", ha afegit Aguiló.

Usuaris en tot el món

L'app se l'han descarregada, gratuïtament, usuaris de més de 160 països i en més de 30 idiomes, segons informa la Generalitat en un comunicat. A banda de l'ús que li dóna l'administració valenciana, nombrosos organismes utilitzen alguna de les solucions del seu catàleg, com és el cas de l'Institut Geogràfic Nacional, l'Ajuntament de São Paulo o la Universitat de Nova York, entre d'altres.

Un exemple de geolocalització amb l'app de la GVA, gvSIG. / GVA

Aguiló ha destacat "la importància que té per a les Administracions el fet de poder accedir a les dades espacials per a agilitzar i millorar la gestió dels servicis públics i conéixer el territori per a poder gestionar-lo".

Usos de l'app

L'última versió de gvSIG incorpora capacitats com realitzar recerques cadastrals sobre el mapa o l'opció d'identificar il·legalitats urbanístiques. L'app ha ajudat a desenvolupar la tecnologia 3D i ha permés avançar en seguretat vial, ja que dóna suport a la gestió d'accidents i permet monitorar la intensitat del trànsit de carreteres.

També permet treballar amb elements de xarxa lineals com dreceres, cables elèctrics, carreteres o vies de ferrocarril. Permet relacionar la monitoració del territori amb qualsevol base de dades, de manera que es pot aplicar també a l'organització d'evacuacions en cas de catàstrofes, així com a l'hora d'analitzar la incidència de determinats tipus de càncer per zones o qüestions que atenyen a la criminalitat.

L'aplicació presentada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) i l'Associació gvSIG s'alçaren amb el premi, imposant-se a projectes procedents d'Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, els Països Baixos i la República Txeca.

Vicente Aguiló va apuntar que amb aquest premi el projecte i el País Valencià esdevenen un referent internacional de la geolocalització amb programari lliure. El director general reconegué que "res d'açò hauria estat possible sense la col·laboració de l'administració, la universitat i les empreses, que ha afavorit un teixit industrial i ha permés un punt d'especialització al voltant del sector emergent de la geolocalització en la Comunitat".

next