Diari La Veu del País Valencià
7 unitats educatives en valencià perillen per al curs que ve a la Costera
RedactaVeu / València

Escola Valenciana ha presentat un informe exhaustiu per analitzar la quantitat d’unitats educatives en valencià que perillen per al pròxim curs a les nostres comarques.

Una unitat educativa és sinònim d’una aula. Una de les mesures que es van prendre per part l’administració educativa el curs passat va ser l’augment d’alumnes per aula de 25 a 30 amb la intenció de tancar aules en les escoles públiques i reduir professorat. Conseqüència d’aquest fet és la proposta de supressió d’unitats educatives que la Conselleria d’Educació ha fet per al curs 2014-2015.

Els centres afectats en la comarca de la Costera són: Genovés, col·legi Mare de Déu dels Desemparats (Línia en valencià, 1 Primària), L’Alcúdia de Crespins, col·legi La Sénia (Doble línia–valencià i castellà, 1 Infantil), Novetlè, col·legi Jaume I (Línia en valencià, 1 Primària), Rotglà, col·legi CRA Rotglà (Línia en valencià, 1 Infantil), Vallada, col·legi Martí (Doble línia–valencià i castellà, 1 Infantil), Xàtiva, col·legi Attilio Bruschetti (Línia en valencià, 1 Infantil), Xàtiva, col·legi Taquígraf Martí (Doble línia–valencià i castellà, 1 Primària)

Josep Roca, president de la Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera ha declarat: “La nostra és una comarca valencianoparlant i quatre dels centres afectats perdran unitats en valencià automàticament si la Conselleria d’Educació no reconsidera la seua proposta. En els tres casos restants cal triar quina unitat eliminar, si la de valencià o la de castellà. Nosaltres recomanem que se conserve la unitat en valencià perquè és la que garanteix l’educació òptima als xiquets i xiquetes que en un futur seran els qui duran endavant aquesta terra que tant ens estimem uns i tant balafien altres”.

Així mateix, el president de la Coordinadora d’Escola Valenciana a la Costera ha volgut deixar patent que “la suposada manca de matrícula, en molts casos, prové de la nul·la promoció dels centres públics en valencià per part de la Conselleria d’Educació, l’escola pública en valencià és la nostra escola i continuarem dignificant-la com cal a la Trobada d’Escoles en Valencià que organitzem cada any”.

El 67,43% de l’alumnat valencià estudia a centres públics. El 93% de l’ensenyament en valencià està a l’educació pública. El 18,5% dels centres educatius que ofereixen ensenyament en valencià corren el risc de perdre unitats en la nostra llengua a tot el territori. La Conselleria d’Educació proposa retallar 187 unitats en Infantil (en valencià i castellà) de la pública i n’augmenta 8 de la concertada.

En aquesta línia, des d’Escola Valenciana s’ha volgut destacar que un dels suposats arguments de “pes” del president de la Generalitat Valenciana per tancar RTVV era garantir l’educació pública valenciana i amb l’informe presentat per Escola Valenciana es veu que 6 escoles públiques amb línies en valencià corren el greu perill de desaparèixer si se suprimeixen les unitats proposades per al curs que ve. Són: el CP Santa Quitèria d’Almassora; el CP Sara Fernández de València ciutat; el CP Ciutat de Cremona d’Alaquàs; el CP Josep Camarena de Gandia; el CP Torre de les Maçanes de Torre de les Maçanes; i el CP l’Arc de Monòver.

Comparteix

Icona de pantalla completa